Divendres, 19 d'abril de 2024
curses de muntanya

Àreu ja ho té tot a punt per la 7ª edició de la Milla Vertical

Més d’un centenar de persones s’han inscrit a la cursa, que torna després de la cancel·lació de l’edició de l’any passat

Redacció 4 de juny de 2021 a les 10:25
Participants de la Milla Vertical d’Àreu pujant al Monteixo en l’edició de 2019 | Milla Vertical d'Àreu
Un any després de la seva cancel·lació a causa de la pandèmia, aquest dissabte torna la Milla Vertical d’Àreu, que enguany arriba a la seva 7a edició i ho fa amb un format adaptat a les mesures sanitàries. Aquesta, però, és la 17ª edició d'ençà que es va crear la cursa l'any 2004 amb el nom de la Cuita el Sol, la qual ha esdevingut única al Pirineu pel seu recorregut, la seva duresa i la seva bellesa. 

Més d’un centenar de persones participaran en aquesta competició, que consisteix en una cursa contrarellotge d’ascensió al cim del Monteixo, de 2.905 metres, de 3,6 quilòmetres i un desnivell positiu de 1.685 metres, que té la característica que s’inicia amb l’inici de la posta del sol. L’objectiu dels participants és el d’arribar al cim abans que el sol s’hagi amagat. 

La prova inicial té l’origen en el llibre L’edat de les pedres de l’escriptor Pep Coll, on es ressuscita la llegenda de L’home que corria més que el sol; situada en el poble de Malpui, que ben bé podria ser l’Àreu actual. Diu la llegenda que la vigília de la festa major del poble, es feia una cursa a peu entre els fadrins de la població. Es donava la sortida a la plaça del poble just a inici de la posta del sol, i es tractava d’arribar dalt de la muntanya que hi havia precisament al davant i a llevant del poble abans de la posta del sol dalt del cim. El premi era el dret a escollir fadrina per al ball de la festa major.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació