Divendres, 19 d'abril de 2024
dansàneu

El Dansàneu, Premi Nacional de Cultura 2021

El festival de cultures del Pirineu vincula dansa, territori, tradició i contemporaneïtat i enguany celebra la seva 30a edició

Jordi Ubach Llorens 27 de maig de 2021 a les 11:27
La directora del Dansàneu, Rut Martínez, recollint el Premi Nacional de Cultura 2021 | ACN
El Dansàneu ha estat guardonat aquest dijous al migdia amb el Premi Nacional de Cultura 2021. El Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) ha reconegut el festival de cultures del Pirineu, que se celebra a les Valls d’Àneu i que impulsa el Consell Cultural de les Valls d’Àneu, valorant el conjunt d’un projecte que vincula dansa, música, territori, tradició i contemporaneïtat, i que enguany celebra la seva trentena edició.

Hereu de l’escola d’estiu de dansa i música tradicional fundada pel ballarí i coreògraf Joan Serra l’any 1992, el Dansàneu es va refundar l’any 2015, amb un projecte obert a públics de totes les edats que marida la riquesa patrimonial i natural de la zona amb les propostes artístiques més innovadores en un respectuós diàleg amb la cultura d’arrel. En l’edició de l’any passat va ser distingit el Centre d’Art i Natura (CAN) de Farrera.
 
El guardó és per a Dansàneu “un revulsiu i un honor enorme" en un darrer any difícil i “complicat”. L'any passat el festival es va fer contra tots els elements, i enguany arriba a la 30a edició "gairebé més complicada" que l'anterior, segons explica la seva directora Rut Martínez. Ella ho rep també com un aval al "focus" i la direcció que ha pres el certamen des de la mort del seu fundador, amb una cita "que està al costat dels creadors, que fa de laboratori de creació en uns dies concrets, i fent créixer de manera sostinguda la comunitat de gent que estima Dansàneu".

La resta de premiats

L’acte de proclamació i lliurament dels guardons ha tingut lloc aquest dijous al Recinte Modernista de Sant Pau, a Barcelona. A banda del Dansàneu, també han estat premiats amb el Premi Nacional de Cultura l’escriptor i pintor Narcís Comadira, la fotògrafa Maria Contreras Coll, l’editora Maria Carme Dalmau i l’artista electrònica Mónica Rikić.

Segons el jurat, en tots ells conflueixen "la transmissió de coneixement, el poder transformador de la cultura, el compromís territorial i una bona mostra del paper de la cultura com a bé essencial". Des de l'any passat el nou plenari del CoNCA ha reduït a cinc els premiats anuals, als quals es dona més pes i difusió al llarg d'un any. Al llarg de les seves 47 edicions, els Premis Nacionals de Cultura han reconegut la tasca de més de 380 creadors, professionals i entitats del sector cultural del país.

El proper 1 de juny els premiats participaran en una recepció oficial al Palau de la Generalitat amb el president Pere Aragonès i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació