16 d'abril de 2024
Diputació de Lleida

La Diputació presenta vuit projectes que suposaran una inversió de 500 milions i 6.000 llocs de treball

Aspiren a obtenir finançament dels fons europeus ’Next Generation' per impulsar la transformació econòmica de la demarcació

Redacció 17 de maig de 2021 a les 10:30
Imatge de la presentació dels projectes | Diputació de Lleida
La Diputació de Lleida ha presentat aquest passat divendres vuit projectes per impulsar la transformació econòmica de la plana de Lleida, el Pirineu i l'Aran. Aquests projectes, que aspiren a obtenir fons europeus Next Generation, volen transformar l'actual economia de la demarcació en un model competitiu i sostenible d'economia verda, circular i altament digitalitzada, tal com promouen diferents institucions del territori.

Suposaran una inversió de 500 milions d'euros i la creació de 6.000 llocs de treball fins al 2026, ja que preveuen la creació de noves indústries d'aprofitament forestal, digitalització del camp, desplegament del 5G, comunitats energètiques sostenibles i transformació digital dels ens locals lleidatans.

Durant la presentació, el president de la Diputació, Joan Talarn, ha dit que els fons Next Generation "són una oportunitat que no es pot deixar passar de llarg". "Amb Lleida liderant el desenvolupament tecnològic, nous productes i nous mercats, podrem desenvolupar un nou teixit industrial que no generi competència amb la producció d'aliments, sinó que el complementi i que ens permeti establir vincles amb sectors industrials que a dia d'avui ens semblen llunyans al nostre model productiu, com el de l'automoció, el farmacèutic o el de la producció de combustibles", ha assenyalat.

Els vuit projectes "tractors" comporten la creació de noves indústries. Joan Talarn ha indicat que "aquesta és la cartera de projectes tractors que es volen fer efectius amb el finançament dels fons Next Generation per albirar un futur més pròsper i millor per a les properes generacions de lleidatans". "En aquest futur treballem ja, les administracions i, per suposat, les empreses fortament arrelades al territori", ha indicat. A continuació es detallen, un per un, els vuit projectes presentats.

Biohub KM0, bioeconomia circular en la valorització de les dejeccions ramaderes

El projecte Biohub KM0 pretén l'aprofitament de les dejeccions ramaderes per a la creació d'un ecosistema d'innovació altament especialitzat de biotecnologies i bioproductes a partir d'una planta de compostatge ubicada a Alcarràs (Segrià). Aquest projecte, incorporat a les prioritats Next Generation Catalonia impulsat per la Generalitat, suposa una inversió inicial de 65 milions d'euros.

Digital Innovation Hub del sector agroalimentari i forestal de Catalunya

El Digital Innovation Hub del sector agroalimentari i forestal de Catalunya serà un centre d'innovació específic que s'ubicarà al Parc Científic de Lleida per a l'impuls tecnològic en aquests sectors. El projecte, valorat en 10 milions d'euros, generarà sinergies i complementarietats amb iniciatives en curs, com ara l'Àrea 5G de Ponent i el projecte INNO4AGRO, liderat per la Paeria. Seria la finestreta única on productors, investigadors i desenvolupadors tecnològics facin efectius els beneficis de tecnologies com el big data, la intel·ligència artificial o el 5G en el sistema agroalimentari i forestal.

Valorització integral dels recursos forestals del Pirineu

La valorització integral dels recursos forestals del Pirineu és un projecte que vol impulsar els usos constructius de la fusta amb materials com el contralamitat i també els usos tèrmics de proximitat, tant en l'àmbit domèstic com industrial, a través d'una branca específica de la bioeconomia, la bioeconomia forestal, que ja s'està impulsant amb la construcció d'una planta pilot a Balaguer per part de la UdL i el suport de la Diputació. En total, es preveu mobilitzar una inversió de 65 milions d'euros per fer efectiva la producció bioeconòmica dels boscos lleidatans i un model de gestió forestal que minimitzi el risc d'incendis. 

Lleida Smart Rural Environment

Lleida Smart Rural Environment vol accelerar el desenvolupament de les inversions necessàries per tal que el 100% de la població tingui accés a les xarxes d'alta velocitat i a la tecnologia 5G. Valorat en 300 milions d'euros, pretén l'acceleració del desplegament de banda ampla fins als 231 municipis, 422 nuclis de població i 160 polígons industrials existents a la demarcació.

Transformació digital de l'administració pública local

La transformació digital de l'administració pública local, que compta amb un pressupost de 7 milions d'euros, s'ha construït de manera col·laborativa amb la resta de diputacions catalanes i la mateixa Generalitat, i pretén abordar el repte de la digitalització de l'administració local.

Energia i món local

El projecte Energia i món local vol impulsar les inversions públiques en millora de l'eficiència energètica d'edificis, equipaments i infraestructures públiques. En total, es preveu una inversió de 64 milions d'euros per tal que tots els municipis impulsin inversions en generació i consum d'energies renovables mitjançant les fórmules d'autoconsum, consum compartit, afavorir el desenvolupament de comunitats locals d'energia, i el desplegament d'infraestructura de recàrrega i suport al vehicle elèctric.

Ecosistema d'innovació descentralitzat

Ecosistema d'innovació descentralitzat té l'objectiu de desenvolupar els instruments, els equipaments i els serveis de suport necessaris per tal que l'especialització competitiva del territori sigui efectiva i accessible a tothom. Amb un pressupost de 8 milions d'euros, es vol teixir una xarxa de serveis a la innovació que faci arribar les oportunitats a tota la demarcació, amb tècnics especialitzats a totes les comarques, amb instruments de concertació d'interessos i amb espais físics i virtuals interconnectats.

Capacitació i talent digital per al segle XXI

Finalment, el projecte anomenat Capacitació i talent digital per al segle XXI vol fomentar la capacitació de la ciutadania i el reciclatge professional davant la transició digital. S'impulsa de forma conjunta entre la Generalitat i les diputacions catalanes, i està pressupostat en 65 milions d'euros. Preveu l'impuls de programes de foment de l'alfabetització i les competències digitals, formació de professionals i infraestructures per reduir la bretxa digital a tot el país, en el qual es preveu una dotació d'1 milió d'euros per formar específicament talent en els àmbits prioritaris identificats per impulsar la transformació econòmica de les terres de la plana de Lleida, el Pirineu i l'Aran. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació