Dijous, 18 d'abril de 2024
Dis la teva!

Aplec de Mur 2021

Article de l’equip de govern de l’Ajuntament de Castell de Mur en relació a l’aplec de Mur, que s’havia de celebrar aquest diumenge

Redacció 2 de maig de 2021 a les 10:17
Vista general del Castell de Mur i l'església de Santa Maria de Mur | Ajuntament de Castell de Mur
Senyor director,

“Aquest diumenge 3 de maig s’hauria celebrat l’Aplec de Mur i la culminació de l'Any Mur, commemorant el centenari de l’arrencament de les pintures romàniques. A causa de la pandèmia de Covid-19 i la situació que ha provocat, aquesta celebració ha quedat suspesa com tota la resta d'actes de la societat actual”.

Així començava l’article d’un dels regidors de l’Ajuntament de Castell de Mur, fent referència al que hagués estat l’aplec de Mur de l’any passat.

Després de veure passar el 2020 sense celebracions a les nostres places i carrers, després de no poder gaudir els nostres aplecs, ens tornem a trobar al primer diumenge de maig. Per segon any consecutiu, els veïns i veïnes de Castell de Mur i de la resta de pobles de l’antic Pabordat, no celebrarem el nostre aplec per excel·lència. Aquesta cita és una de les trobades comarcals més multitudinàries, agermanant un dels municipis menys poblats de la comarca, Sant Esteve de la Sarga, amb el municipi que capitalitza el Pallars Jussà, Tremp.

Tots dos municipis estan lligats al camí històric del Castell. Nuclis com Puigcercós, Palau de Noguera, Moror o Alzina, formaven part del Pabordat. Els seus habitants en son conscients i ho recorden participant cada any en aquesta cita. L’Aplec de Mur és un retorn anual a la nostra història, el respecte i el record als orígens d’una època de castells i jocs de dames. L’equip de govern de l’Ajuntament de Castell de Mur vam acordar en l’últim ple municipal no celebrar l’Aplec de Mur aquest any. Una decisió responsable presa a contracor.

Per això, amb aquest redactat volem celebrar aquest primer diumenge de maig, dia de la mare, l’Aplec de Mur. El celebrem des de les nostres llars, respectant totes les mesures sanitàries actuals, sense oblidar els que durant aquests anys ens han deixat i malauradament ja no estan amb nosaltres. No oblidem tampoc totes aquelles persones que, amb el seu esforç durant el dia a dia, fan possible que tirem endavant de l’actual situació social que estem vivint. Per ells i amb ells a la ment, ho celebrarem.

Alguns veïns i veïnes inclús es proposen pujar al Castell des dels seus nuclis, com es feia antigament. Perquè, tot i no celebrar l’aplec per prudència, no volen deixar perdre l’ocasió de ser a prop de les parets de pedra del monument mil·lenari i gaudir de les vistes del territori que defensa. Sense entrar als interiors dels diferents espais i sense fer trobades socials ni àpats grupals.

Per què? Preguntareu el perquè d’aquest redactat i quin sentit té. Doncs el mateix sentit pel qual ens trobàvem cada any, per no oblidar, per no deixar caure en l’oblit èpoques passades. Per això volem recordar que avui és l’aplec de Mur amb l’esperança que ben aviat, si pot ser l’any vinent, ens retrobarem i celebrarem aquesta diada amb les persones de Castell de Mur, del Pallars i d’arreu del territori.

Equip de govern de l’Ajuntament de Castell de Mur

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació