1 de 10
coronavirus: balanç setmanal

El Pallars millora les xifres de contagis de Covid-19 amb 42 nous positius l’última setmana

Entre el 19 i el 25 d’abril s’han detectat 22 positius per coronavirus al Pallars Sobirà i 20 al Jussà, mentre la vacunació avança a bon ritme

Personal sanitari atenent un pacient a l’UCI d’un hospital català | ACN
per Jordi Ubach Llorens, 29 d'abril de 2021 a les 12:04 |
Els indicadors de la pandèmia continuen en fase d’estabilització a Catalunya, una situació similar a la que actualment es produeix al conjunt del Pallars, que veu com els nous casos de Covid-19 en l’última setmana amb dades han disminuït respecte la setmana anterior. Així, en tota la setmana passada -entre el 19 i el 25 d'abril- les comarques pallareses van sumar 42 nous positius per coronavirus, 30 menys dels que es van comptabilitzar set dies enrere

Amb les dades fetes públiques aquest dijous pel Departament de Salut, s’observa que les tendències són similars a les dos comarques, ja que al Pallars Jussà els contagis es redueixen de 32 a 20, mentre que al Sobirà ho fa passant de 40 a 22. Per municipis, els 20 positius del Jussà s’han produït a la Pobla de Segur (10), Tremp (9) i Talarn (1), mentre que els 22 del Sobirà s’han registrat a Sort (13), Rialp (5), Llavorsí (1), Alins (1), Alt Àneu (1) i Soriguera (1). Cal recordar que a la capital del Sobirà segueixen vigents les mesures per frenar l’augment de contagis.Amb aquestes dades, tot i disminuir força, el risc de rebrot continua sent molt alt a les dos comarques. Al Pallars Sobirà és avui de 686, mentre que al Pallars Jussà és actualment de 312. Val a dir que en zones amb baixa densitat de població i un comportament de pocs contagis, com és actualment el cas del Pallars, qualsevol petit increment pot distorsionar les dades sense que la situació sigui d'extrema gravetat.


El Jussà ja supera el 32% de vacunats i el Sobirà frega el 25%

Salut també incorpora a les seves dades les persones que ja s’han vacunat de la Covid-19. Així, segons aquestes xifres, al Pallars Jussà han rebut el vaccí 4.226 persones, de les quals a 1.775 ja se'ls ha injectat la segona dosi. Mentrestant, al Sobirà han estat 1.554 persones, de les quals 547 han rebut també la segona dosi. En total, doncs, són 5.780 les persones que ja han rebut almenys una vacuna a les comarques pallareses. 

El percentatge de població vacunada amb almenys una dosi al Pallars Jussà és del 32,27%, mentre que al Pallars Sobirà aquest percentatge és del 24,77%. El Pallars Jussà, de fet, torna a ser la comarca catalana amb el percentatge més alt de població vacunada, per damunt de les Garrigues i la Terra Alta. Podeu consultar totes les dades de la vacunació a Catalunya per comarques i municipis en aquest enllaç.


Disminueix la velocitat de propagació al Pallars

Com hem vist, els contagis s’han reduït en el conjunt de les comarques pallareses, i això es tradueix també en la tendència de la pandèmia, tal com marca l’índex Rt, que és molt similar a les dos comarques. Al Pallars Jussà, aquest indicador ha disminuït respecte la setmana passada, quan era de 2,13, i actualment és de 0,67. Al Pallars Sobirà la tendència també és positiva i l’índex Rt disminueix dels 1,56 de fa una setmana als 0,66 actuals.

L’índex Rt calcula la velocitat de propagació de la malaltia mesurant el nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. Que aquesta xifra es mantingui per sota d’1 és clau per frenar l'expansió de la Covid-19, ja que significa que una persona infectada no transmet el virus a més d'una persona.


Se superen els 1.300 positius al Pallars en tot l'episodi

En total, des de l'inici de l’episodi, al març de l’any passat, les comarques pallareses acumulen 1.324 positius, dels quals 824 s'han produït al Pallars Jussà i 500 al Sobirà. Això significa que aproximadament un 7,12% de la població pallaresa ha patit la Covid-19. La mitjana d'edat entre els nous contagis en el conjunt del Pallars ha baixat respecte la setmana anterior. Ara és de 44,7 anys i set dies enrere era de 46.

Pel que fa al nombre de proves PCR i tests d'antígens, durant la setmana passada a les comarques pallareses se’n van realitzar un total de 683, de les quals 445 es van fer al Pallars Jussà i 238 al Sobirà. El percentatge de tests amb resultat positiu ha estat de 7,48% al Jussà i de 9,87% al Pallars Sobirà. Cal tenir en compte que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no superar el llindar del 5% per evitar al màxim la propagació del virus.


Com es calcula el risc de rebrot?

El risc de rebrot es calcula a partir de l'índex EPG, que posa en relació la velocitat de propagació dels darrers set dies amb la incidència acumulada per 100.000 habitants de les últimes dos setmanes. El resultat permet saber si el risc de rebrot és baix (menys de 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100), alt (entre 100 i 200) o molt alt (més de 200).

 IMPORTANT:
Per minimitzar l'impacte del retard en computar les xifres, el Departament de Salut no mostra al seu recompte les dades dels tres últims dies. És per això que en aquesta notícia mostrem dades fins el diumenge 25 d'abril. El motiu, segons Salut, és que els números poden variar d’un dia a l’altre i poden distorsionar la visió global de la situació.

Altres notícies que et poden interessar

​​​​​​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació