Divendres, 26 d'abril de 2024
memòria històrica

Justícia senyalitza els cementiris de Figuerola i Sant Salvador per commemorar l'obertura de fosses de la Guerra Civil

Les plaques recorden la recuperació de 20 soldats no identificats i enterrats als dos pobles

Redacció 3 d'abril de 2021 a les 15:42
Inauguració de la placa al cementiri de Figuerola d'Orcau | Justícia
El Departament de Justícia, a través de la Direcció General de Memòria i del Memorial Democràtic, ha instal·lat aquest divendres dos plaques als cementiris de Figuerola d'Orcau i de Sant Salvador de Toló, on hi ha enterrats 20 soldats recuperats en la reobertura de fosses de la Guerra Civil Espanyola.

Les plaques recorden les respectives intervencions arqueològiques, que van tenir lloc l'any 2017 amb l'inici del Pla de fosses. Atès que no es va poder identificar cap dels soldats inhumats, les restes van ser enterrades al cementiri corresponent al terme municipal en què es van trobar, fet que es va produir el juliol del 2019.

Xarxa d'Espais de Memòria

La senyalització dels dos cementiris és una iniciativa que busca deixar constància de les intervencions arqueològiques en fosses comunes de la Guerra Civil i dignificar-les. Les plaques formaran part de la Xarxa d'Espais de Memòria, que agrupa els indrets que constitueixen el patrimoni memorial de Catalunya.

Les plaques que s'ha instal·lat aquest divendres són la vuitena i la novena que es col·loquen a cementiris on hi ha enterrades persones recuperades en fosses de la Guerra Civil. Les altres set estan situades als cementiris de Castellar del Vallès, Alguaire, Foradada, Seròs, Cassà de la Selva, Tortosa i Torelló.
 
Les excavacions a Figuerola d'Orcau i Sant Salvador de Toló

El juny del 2017 la Generalitat de Catalunya va excavar la fossa de l'exterior del cementiri de Figuerola d'Orcau, recuperant les restes de 17 individus. D'acord amb les dades històriques, eren soldats rebels de les divisions 63, 150 o 152, morts en els combats d'abril o maig de 1938.

La intervenció a Sant Salvador de Toló es va fer al turó del Cinglo Alt, una posició defensiva republicana durant el conflicte. Els arqueòlegs hi va trobar restes de tres soldats de la 26a divisió de l'exèrcit republicà. Els tres homes haurien mort el desembre de 1938, durant l'ocupació franquista del turó després de tres dies de combats.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació