Dimecres, 8 de maig de 2024
carreteres

El Govern efectuarà millores a la carretera entre Claverol i Hortoneda

L’obra, valorada en uns 482.000 euros, començarà en uns dos mesos i hauria d'estar acabada a finals d'any

Redacció 30 de març de 2021 a les 08:59
La carretera va patir una important esllavissada el gener de l’any passat | ACN
El Departament d’Agricultura té previst iniciar, en un parell de mesos, les obres per a l’execució del projecte de millora i adequació de la carretera d’accés a Hortoneda, al terme municipal de Conca de Dalt. El termini màxim d’execució del contracte serà d’uns sis mesos, i es preveu la seva finalització el proper mes de desembre. L’obra està en procés d’adjudicació a l’empresa José Antonio Romero Polo S.A.U per un import total de 482.463,99 euros.

Les actuacions es faran sobre la llargada total del camí, i consisteixen en la correcció dels desperfectes, en els trams més deteriorats del ferm i reforç en els altres; millora del drenatge existent i neteja i reperfilat de les cunetes; nous passos laterals a camins veïnals; estabilització dels talussos on hi ha despreniments de terres, així com la senyalització horitzontal, i barreres de seguretat.

El camí de Claverol a Hortoneda té una longitud total de 8,56 quilòmetres. Aquest camí dóna accés als forests patrimonials de Perauva i Boumort, inclosos en zona PEIN i Xarxa Natura 2000, i està enclavat en una zona que pateix les inclemències del temps i del fred, de la neu i de les gelades de l’hivern. Tot això dificulta el trànsit normal i els serveis diaris de transport escolar i dels veïns, així com el trànsit turístic que genera l’accés a la Reserva de Boumort, sobretot a la tardor.

En un comunicat, el Govern reconeix que el dèficit en matèria d’infraestructures viàries rurals que existeix en algunes zones del país, juntament amb la manca d’altres infraestructures bàsiques, especialment en comarques de muntanya com és el cas del Pallars Jussà, “comporten situacions de despoblament, dificultant la continuïtat de les explotacions agràries i la posada en marxa d’alternatives econòmiques al món rural, contribuint a l’abandonament del conreu de terres, desertització, i increment considerable del risc d’incendis forestals”.

L’objectiu del Departament d'Agricultura amb aquestes actuacions és millorar les comunicacions a les explotacions agràries i les vies d’accés als nuclis habitats del món rural. Es vol contribuir a la “dinamització, la viabilitat econòmica, la fixació de la població, i la diversificació de les rendes agràries, així com a la introduccions d’altres activitats, la lluita contra els incendis, i la conservació del medi”. 

Cal recordar que el mes de gener de l’any passat, una vintena de veïns d’Hortoneda van quedar incomunicats durant dos dies per un despreniment de roques en aquesta carretera. La circulació no es va poder reprendre fins que tècnics especialitzats no van poder fer caure una roca de grans dimensions que amenaçava de precipitar-se a la via.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació