Dissabte, 20 d'abril de 2024
eleccions agràries

Eleccions inèdites al camp: menys pagesos que mai i vot electrònic

Quatre organitzacions concorren als comicis amb el canvi de la política de preus i la reforma de la PAC com a qüestions de futur

Àlvar Llobet 25 de març de 2021 a les 08:07
Un pagès amb tractor portant calçots | ACN
Les organitzacions professionals agràries de Catalunya tenen aquesta setmana una cita amb les urnes per determinar la seva representativitat als sectors agrícoles, ramaders i forestals per als pròxims cinc anys. Les eleccions d'enguany, que se celebren aquest dijous i divendres, tenen un caire diferent del de la resta de conteses electorals viscudes fins ara, i el motiu el marca el mètode de votació.

Els rigors de la pandèmia han portat el Departament d’Agricultura a bastir una estructura electoral electrònica per facilitar el vot i evitar exposar els 20.609 electors del cens (els catalans i catalanes i les entitats jurídiques com ara cooperatives, unes 2.000, que han fet la declaració agrària) als contagis de Covid-19. A les eleccions del 2016 els censats eren 26.000.

El model de votació electrònic està avalat i consensuat amb totes les organitzacions agràries, que destaquen a Pallars Digital els beneficis que això aporta en qüestions d'estalvi de paper i en la gestió del recompte de vots, que es preveu més ràpid que en anteriors comicis. El departament, per la seva banda, apunta que el procés té les màximes garanties. El vot serà 100% segur.

Aquest dijous arrenquen les eleccions i es podrà votar de manera electrònica a través del web eleccionsagraries2021.cat i identificant-se amb el DNI electrònic o altres certificats digitals homologats. Els electors que no disposin d'aquesta documentació digital també podran exercir el dret a vot de manera remota gràcies a l'innovador sistema de videoidentificació que dona una clau a partir d'una imatge que el mateix elector ha enviat juntament amb un vídeo dient el seu nom i el document d'identitat. Els pagesos que prefereixin votar presencialment tindran a disposició, també, un total de 209 seus que funcionaran com a punts d'assistència al vot electrònic. 

Quatre candidatures aspiren a guanyar aquestes eleccions agràries; la majoritària Unió de Pagesos de Catalunya (UP), Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA), Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) i Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA).

La política de preus i els fons europeus, les claus dels comicis

En aquests comicis hi ha dos grans temes a tractar: els preus i la reforma de la Política Agrària Comuna (PAC). Les diferències de preus que entre els productors, els que compren al productor i el consumidor finals són encara avui un obstacle que impedeix, en molts casos, que la pagesia pugui viure de la seva feina. D'altra banda, les organitzacions agràries defensen una reforma integral de les ajudes europees que acabi amb les falles actuals del sistema, que paga a gent sense que la seva activitat principal sigui el sector agrari.

Per a Joan Caball, coordinador nacional d'UP, que va guanyar les darreres eleccions, aquest cop hi ha en joc el model d'agricultura del país. L'organització de Caball defensa un sector agrari "amb el màxim de pagesos i pageses" i carrega contra els organismes que només fixen objectius en ens resultats finals. El repte del sindicat és, segons explica Caball a aquest diari, "la regeneració i el rejoveniment de la pagesia catalana".

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació