1 de 10
coronavirus: balanç setmanal

Augmenten els contagis setmanals de Covid-19 al Pallars Jussà i es frenen al Sobirà

Entre el 8 i el 14 de març s’han detectat 21 positius per coronavirus al Pallars Jussà i 4 al Sobirà, on es registra una defunció

Una sanitària recollint mostres d’una prova de coronavirus | FSH Seu
per Jordi Ubach Llorens, 19 de març de 2021 a les 11:07 |
Els indicadors de la pandèmia s’han estabilitzat a Catalunya, una situació que també es produeix al Pallars, que veu com els nous casos de Covid-19 es mantenen respecte la setmana anterior. Així, en tota la setmana passada -entre el 8 i el 14 de març- les comarques pallareses van sumar 25 nous positius per coronavirus, dos menys dels que es van comptabilitzar set dies enrere. Segons el Departament de Salut, el 14 de març es va registrar una defunció per coronavirus al Pallars Sobirà.


Segons les dades fetes públiques aquest dijous per Salut, s’observa que les tendències són diferents a les dos comarques, ja que al Pallars Jussà els contagis augmenten de 17 a 21, mentre que al Sobirà es redueixen a la meitat, de 10 a 4. Per municipis, els 21 positius del Jussà s’han produït a Tremp (18), la Pobla de Segur (2) i Talarn (1), mentre que els quatre del Sobirà s’han registrat tots a Sort. 

Amb aquestes dades, el risc de rebrot continua sent alt a les dos comarques. Al Pallars Jussà ara és de 466, quan set dies enrere era de 582. Al Pallars Sobirà, el risc també es manté alt, tot i que es redueix. Ara és de 122, quan set dies enrere era de 596. Val a dir que en zones amb baixa densitat de població i un comportament de pocs contagis, com és actualment el cas del Pallars, qualsevol petit increment pot distorsionar les dades sense que la situació sigui d'extrema gravetat.


El Pallars supera la xifra dels 2.200 vacunats

Salut també incorpora a les seves dades les persones que ja s’han vacunat de la Covid-19. Així, segons aquestes xifres, al Pallars Jussà ja han rebut el vaccí 1.751 persones, de les quals a 639 ja se'ls ha injectat la segona dosi. Mentrestant, al Sobirà han estat 516, de les quals 193 han rebut també la segona dosi. En total, doncs, són 2.267 les persones que ja s’han vacunat a les comarques pallareses, una xifra que suposa l'11,24% de la població. La segona dosi l’han rebut 832 persones. 

Disminueix la velocitat de propagació

Com hem vist, els contagis s’han mantingut en el conjunt de les comarques pallareses, i això es tradueix positivament en la tendència de la pandèmia, tal com marca l’índex Rt. Al Pallars Sobirà, aquest indicador ha baixat significativament respecte la setmana passada, quan era de 3,28, i actualment és de 0,52. Al Pallars Jussà la tendència també és positiva i l’índex Rt disminueix: actualment és de 1,38, quan la setmana anterior era de 2,84.


L’índex Rt calcula la velocitat de propagació de la malaltia mesurant el nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. Que aquesta xifra es mantingui per sota d’1 és clau per frenar l'expansió de la Covid-19, ja que significa que una persona infectada ja no transmet el virus a més d'una persona.

Prop d’un miler de positius al Pallars en un any

En total, des de l'inici de l'episodi ara fa un any, les comarques pallareses acumulen 983 positius, dels quals 677 s'han produït al Pallars Jussà i 306 al Sobirà. Això significa que aproximadament un 4,88% de la població pallaresa ha patit la Covid-19. La mitjana d'edat entre els nous contagis en el conjunt del Pallars disminueix respecte la setmana anterior. Ara és de 33,96 anys i set dies enrere era de 49,9.

Pel que fa al nombre de proves PCR i tests d'antígens, durant la setmana passada a les comarques pallareses se’n van realitzar un total de 521, de les quals 429 es van fer al Pallars Jussà i 92 al Sobirà. El percentatge de tests amb resultat positiu ha estat de 6,50% al Jussà i de 4,49% al Sobirà. Cal tenir en compte que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no superar el llindar del 5% per evitar al màxim la propagació del virus.


Com es calcula el risc de rebrot?

El risc de rebrot es calcula a partir de l'índex EPG, que posa en relació la velocitat de propagació dels darrers set dies amb la incidència acumulada per 100.000 habitants de les últimes dos setmanes. El resultat permet saber si el risc de rebrot és baix (menys de 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100), alt (entre 100 i 200) o molt alt (més de 200).

 IMPORTANT:
Per minimitzar l'impacte del retard en computar les xifres, el Departament de Salut no mostra al seu recompte les dades dels tres últims dies. És per això que en aquesta notícia mostrem dades fins el 14 de març. El motiu, segons Salut, és que els números poden variar d’un dia a l’altre i poden distorsionar la visió global de la situació.

Altres notícies que et poden interessar

​​​​​​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació