Divendres, 14 de juny de 2024
fons fotogràfic

Endesa cedeix al Consell Cultural de les Valls d'Àneu 443 imatges de la construcció de les hidroelèctriques

Les fotografies, datades als anys 50, mostren com es van fer les canonades que alimenten la central d'Espot o les de la presa de l'embassament de la Torrassa

Redacció 23 de febrer de 2021 a les 10:13
Treballadors i camions esplanant la central d'Escaló l’any 1950 | CCVA
El Consell Cultural de les Valls d'Àneu ha rebut 443 imatges històriques per part de la Fundació Endesa que documenten la construcció de les centrals hidroelèctriques de les Valls d'Àneu a la dècada dels 50 del segle XX. Gràcies al conveni signat entre les dos entitats, les fotografies passaran a formar part de l'arxiu de l'entitat cultural. Les fotografies il·lustren la construcció dels salts d'aigua de les centrals hidràuliques d'Espot, Esterri i la Torrassa.

Amb aquesta incorporació, les imatges s'afegeixen als més de 8.500 documents gràfics de l'arxiu públic del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, que es pot consultar en aquest enllaç.


Entre les imatges cedides, s'hi pot veure la construcció de les canonades forçades que alimenten la central hidroelèctrica d'Espot o de la presa que forma l'embassament de la Torrassa. Malgrat estar alimentades per rius diferents, totes dos centrals hidroelèctriques comparteixen edifici, estant la de la Torrassa dins de les instal·lacions de la d'Espot, una característica que les fa singulars.

El president del Consell Cultural de les Valls d'Àneu, Ferran Rella, destaca que "la iniciativa suposa una bona pràctica per fer créixer el nostre patrimoni fotogràfic, que explica i il·lustra la història del nostre territori”. Fins ara, la col·lecció fotogràfica formava part del Fons Històric d'Endesa que, conscient del valor històric dels documents per comprendre el procés d'electrificació de Catalunya, els té catalogats i arxivats.

El Consell Cultural de les Valls d'Àneu va sol·licitar a la Fundació Endesa la possibilitat de signar aquest conveni, atesa la importància del patrimoni industrial i hidroelèctric per a la història de les Valls d'Àneu. De fet, el Consell va posar en marxa, ja l'any 1985, l'Arxiu Històric de les Valls d'Àneu, amb la voluntat de recuperar el fons documental dispers i de consolidar, més endavant, un fons que contribuís a cohesionar el territori a través de la imatge gràfica.

L'any 2000 es va crear l'Arxiu d'Imatges del Consell Cultural, que actualment compta amb 8.500 documents gràfics de consulta pública i a disposició de catàlegs i activitats divulgatives. L'objectiu d'aquest fons és doble: d'entrada, contribuir a la recuperació de l'imaginari col·lectiu i, també, posar en relleu el llegat i la importància de la història en la vida d'un territori a través de la fotografia. Uns objectius que també comparteix  la Fundació Endesa.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació