Divendres, 19 d'abril de 2024
despoblament

Nou municipis pallaresos s’han presentat a la prova pilot per promocionar l'habitatge en el món rural

La iniciativa vol incentivar la rehabilitació del parc desocupat dels pobles perquè persones i famílies s’hi instal·lin com a primera residència

Redacció 23 de febrer de 2021 a les 07:43
Imatge de la Pobleta de Bellveí, a la Torre de Capdella | Jordi Ubach
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha tancat el període per participar al Programa de promoció de l'habitatge en el món rural, una iniciativa pensada per donar resposta als petits municipis que afronten problemes de despoblament. Així, 50 municipis catalans s’han interessat en acollir les proves pilot, dels quals nou són pallaresos. Es tracta d’Isona i Conca Dellà i la Torre de Capdella al Pallars Jussà, i de Sort, Baix Pallars, Soriguera, la Guingueta d’Àneu, Alt Àneu, Lladorre i Alins al Pallars Sobirà.

El programa té com a objectiu facilitar que les persones i les famílies puguin instal·lar-se en nuclis rurals, a través de la rehabilitació d’habitatges en desús. El Departament l’impulsa “per tenir un país viu, per un país ple i per evitar el despoblament, per mantenir o atreure famílies als pobles i micropobles del nostre país”, segons ha posat en valor el conseller de Territori, Damià Calvet. L’objectiu es durà a terme “mitjançant la diagnosi i la rehabilitació, fet que generarà més activitat i dinamització econòmica i ocupació”, ha enumerat.

D’aquesta manera, el programa vol contribuir a evitar la pèrdua de població i a incentivar la realització de projectes i actuacions estratègiques, sectorials i singulars innovadores que estimulin i reforcin l’accés a l’habitatge. La convocatòria de la prova pilot s’adreçava a 372 municipis de l’àmbit rural, de menys de 500 habitants i de menys de 3.000 habitants amb 10 o més nuclis de població.

Un total de 50 municipis de tot Catalunya s’han presentat com a candidats per a acollir la prova pilot d’aquest programa. D’entre aquests 50, se n’escolliran 20 de les vuit vegueries. A la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran s’han presentat un total de 15 municipis, però només se’n podrà seleccionar a tres.

El programa es desenvolupa en dos fases. Aquesta primera, en què se seleccionaran 20 municipis, amb una dotació de 2 milions d'euros, i una segona, de genèrica, que es convocarà durant el mes de juliol i a la qual es podran acollir la resta de municipis possibles beneficiaris dels ajuts.

S'actuarà de la mà d’ajuntaments i ens locals, que identificaran la demanda potencial d’habitatge per part de particulars en el municipi i detectaran el parc en desús. La Generalitat es posarà a disposició dels ajuntaments per cercar els canals adequats per donar resposta a les necessitats detectades i mediarà entre la propietat i l’administració local per aconseguir la transformació d’edificis en desús en habitatges on hi visquin unitats de convivència.
 

Mapa de municipis presentats i potencials. Foto: Territori


La rehabilitació dels antics edificis haurà de tenir molt en compte l’eficiència energètica, atès que tot el programa, que forma part de l’estratègia Rehabilitem.cat, s’emmarca en l’Agenda Verda de Catalunya 2030 i en les línies d’actuació definides pel Govern per impulsar la recuperació econòmica post Covid-19. La millora dels habitatges i la qualitat dels entorns urbans també és un dels eixos de l’Agenda Urbana de Catalunya, actualment en redacció.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació