Dimarts, 23 d'abril de 2024
Mapa: plaques solars

El Pallars Jussà acumula 16 expedients per instal·lar plaques solars, que sumen 482 hectàrees

Més de dos terceres parts de la superfície total estan projectades al terme municipal d’Isona i Conca Dellà

Jordi Ubach Llorens 18 de febrer de 2021 a les 11:22
Visor de les plaques solars projectades, fins ara, al Pallars Jussà | Territori
Ja s’han presentat 16 expedients per instal·lar plaques solars al Pallars Jussà, que en total sumen 482 hectàrees i de les quals més de dos terceres parts s'ubicarien al municipi d’Isona i Conca Dellà. El nombre de peticions continua creixent, tot i que a un ritme menor, i en els últims tres mesos han entrat a tràmit tres expedients a la comarca. Es tracta de les instal·lacions Les Alzineres (62 hectàrees), a Isona i Conca Dellà; Carreró (50), entre Isona i Abella de la Conca; i Els Mallols (4,78) a Palau de Noguera, al municipi de Tremp.

Són 116,78 noves hectàrees, que se sumen a les 366 hectàrees dels 13 projectes que ja s’havien presentat a finals de novembre. A més, en aquests últims mesos s’han aprovat provisionalment dos instal·lacions al considerar-se’n viable el seu emplaçament. Es tracta de la planta fotovoltaica Conca de Dalt, situada en aquest municipi, i de 26,50 hectàrees, de les quals 1,90 s'ubicarien al terme municipal de la Pobla de Segur; i de la planta Suterranya, d’11,4 hectàrees, al terme municipal de Tremp.

En el cas de la planta Conca de Dalt, les plaques solars s’instal·larien en unes finques agrícoles de secà, estructurades en bancals i feixes a l'entorn de la carretera C-13, a les proximitats del barranc del Solà i uns 260 metres al sud-oest del nucli de Sant Joan de Vinyafrescal. L'ajuntament ha assenyalat que la planta es pretén instal·lar a l'àrea delimitada del Geoparc Orígens i que aquests parcs tenen la consideració d'àrees protegides per instruments internacionals. 

No obstant això, tant el projecte Conca de Dalt com el Suterranya estan pendents de ser avaluats en el corresponent Estudi d'Impacte i integració paisatgística, que també haurà de garantir que en les zones dels recintes no ocupades per les plaques solars es mantinguin els usos agrícoles. Un tercer expedient que ja estava aprovat provisionalment és el de les instal·lacions de Castissent, de 2,4 hectàrees, al terme municipal de Tremp. La resta d'expedients es troben en fase de tramitació.

El municipi més afectat és, sens dubte, Isona i Conca Dellà, amb set projectes que sumen 328,70 hectàrees. Suterranya, al terme de Tremp, és un altre dels indrets més afectats, amb diversos projectes que, si acaben tirant endavant, deixarien el poble literalment envoltat de plaques solars.

 Consulta sobre el mapa tots els projectes presentats

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació