Dijous, 18 d'abril de 2024
Eleccions 14-F

Per franges i sense tocar el DNI: el protocol per votar el 14-F

Les cues es faran fora del col·legi electoral i existeix una franja horària recomanada per a persones vulnerables

Redacció 13 de febrer de 2021 a les 21:03
Un col·legi electoral en una imatge d'arxiu | Adrià Costa
Celebrar eleccions en plena pandèmia implica unes mesures de seguretat especials, i aquest diumenge els catalans que vagin a un col·legi electoral les hauran de respectar. Aquests són els principals detalls del protocol del Govern per evitar contagis per coronavirus a les eleccions del 14-F.

Franges de vot. Les persones de risc tindran una franja preferent per acudir a votar, de nou del matí a dotze; mentre que es recomana a la resta de la població que acudeixi al col·legi electoral entre les dotze i les set. De set a vuit és la franja reservada per als contagiats per Covid-19 i contactes estrets.

La cua, fora. En cada jornada electoral és habitual trobar una cua davant l'urna per votar. No serà així el 14-F, en què està previst que les cues de votants es facin fora del recinte i no dins del col·legi. No es podrà caminar entre les cues i si cal es formaran dues cues, una prioritària per als votants vulnerables.

Circuits d'entrada i sortida. Evitar els contactes pròxims quan s'acaba de votar serà bàsic. Per això els votants hauran d'entrar per una cua, amb el DNI preparat i el vot preparat de casa, i sortiran per un altre camí.

Els DNI no es toquen. Per votar caldrà deixar el DNI en una safata, per tal que els membres de les meses verifiquin la identitat, però no el tocaran. Hi haurà ventilació constant i gel hidroalcohòlic a les taules. A més, els locals seran desinfectats abans, durant i després de la votació.

Responsables sanitaris. En cada col·legi hi haurà un responsable sanitari, que serà la persona encarregada de controlar que es compleixin les normes bàsiques de prevenció, com ara l'ús de la mascareta, la higiene de mans i les distàncies de seguretat.


Consells per reduir el risc de contagi

Votar aquest 14 de febrer pot ser una activitat segura si es mantenen mesures de prevenció per evitar el contagi per coronavirus. Això és el que pots fer per mantenir-te sa i estalvi:

Porta el vot preparat. Un dels consells bàsics és que preparis el teu vot abans d'anar al col·legi electoral. Les principals candidatures han enviat paperetes i sobres als domicilis dels votants i, a més, el Govern ha enviat per correu sobres i paperetes de tots els partits que han presentat candidatura. 

Col·loca't bé la mascareta. No és suficient portar mascareta, obligatori per anar a votar, sinó que també és molt important assegurar-se que està ben ajustada a la cara, sense que puguin sortir aerosols. 

No llepis el sobre. Entre els que votaven per correu va popularitzar-se el consell de no fer servir saliva per humitejar la cola del sobre abans de tancar-lo. El consell continua vigent i fins i tot se'n va fer ressò en un tuit el director general de Processos Electorals, Ismael Peña López.

Si estàs en una mesa. Pel que fa als membres de les meses, pel recompte se'ls facilitaran guants, no tocaran els DNI i, a més, tindran gel hidroalcohòlic a taula. Durant la franja per al vot de les persones contagiades i els contactes estrets, a més, s'hauran de col·locar un equip de prevenció individual, amb una explicació prèvia del responsable sanitari del col·legi perquè sàpiguen fer-lo servir.

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació