Dijous, 18 d'abril de 2024
cel fosc

L’Alt Pirineu i el Montsec consoliden una qualitat excel·lent de cel nocturn

Al Parc Natural de l’Alt Pirineu s’han trobat nivells d’alta qualitat a quasi tot el territori protegit analitzat

Redacció 11 de febrer de 2021 a les 10:21
La qualitat del cel fosc de l’Alt Pirineu és excel·lent | PNAP
L’Alt Pirineu i la zona del Montsec han registrat aquest 2020 una qualitat de cel nocturn excel·lent, segons les conclusions extretes de les mesures que s’han realitzat a diverses zones naturals del territori, entre les quals l’Alt Pirineu i el Montsec. La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament de Territori, porta a terme campanyes de mesurament de la qualitat del cel nocturn des de l’any 2012.

En el cas del Parc Natural de l’Alt Pirineu, s’han trobat nivells d’alta qualitat a quasi tot el territori protegit analitzat. Pel que fa a la zona del Montsec, es conserven i milloren les condicions avaluades, amb àmplies zones de qualitat excel·lent. De forma afegida, s’han instal·lat sensors de mesurament en continu als municipis d'Espot i Soriguera, per incrementar l’abast de la futura Xarxa d’Observació de la Contaminació Lumínica a Catalunya. Aquestes dades permetran avaluar l’evolució d’aquest factor ambiental a llarg termini. 

La contaminació lumínica pertorba les condicions naturals del medi nocturn, pot afectar els ecosistemes i la biodiversitat, i pot tenir conseqüències perjudicials per al medi ambient en general. A més, dificulta la visió del cel nocturn, que forma part del paisatge i medi natural, i és un bé que cal preservar.

Un bon indicador de la contaminació lumínica és la mesura de la brillantor del fons de cel, que és la resplendor atribuïble a la radiació de fonts de llum artificial, o objectes celestes i a la luminescència de les capes altes de l'atmosfera. Amb aquest tipus de mesurament s’avalua de forma indirecta com de lluny estem en una zona de tenir la foscor que seria natural durant la nit.

Els resultats de les campanyes de mesurament es publiquen en el Mapa de qualitat del cel nocturn a Catalunya, on es representen les dades en un format de fàcil consulta i accés. En el visor del mapa hi apareixen els nivells de qualitat del cel nocturn i els valors mitjans mesurats de brillantor del fons del cel, valors numèrics de més utilitat per a professionals i aficionats a l’astronomia. 

Incrementant la superfície de les zones protegides

La contaminació lumínica és un fenomen que es trasllada a molts quilòmetres de distància per la dispersió de la llum a l’atmosfera. L’Atles Mundial de la Contaminació Lumínica publicat l’any 2016, va desvetllar que el 80% del mon viu sota cels contaminats lumínicament, i que un 60% de la població europea no pot veure la Via Làctia.

La localització i avaluació d’espais amb qualitat de medi nocturn és important per tal de preservar-los i millorar-ne les seves condicions, especialment en el moment de canvi tecnològic cap a la tecnologia LED que estem vivint. La tecnologia LED emet radiació en la zona dels blaus, que és potencialment més contaminant que les làmpades tradicionals de llum ataronjada.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació