1 de 10
turisme

El sector turístic de Lleida va perdre al 2020 un 47% de viatgers a causa de la Covid-19

Hi va haver un 36,8% menys de pernoctacions i el turisme estranger va davallar un 70%

Façana d’un hotel de Sort, al Pallars Sobirà | ACN
per Redacció, 2 de febrer de 2021 a les 07:56 |
Aquest article es va publicar originalment el 2 de febrer de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El sector d'allotjament turístic de la demarcació de Lleida ha tancat el 2020 amb una caiguda d'un 47,1% respecte al nombre de viatgers i d'un 36,8% pel que fa a pernoctacions, a causa de la Covid-19 i les restriccions de mobilitat imposades per la pandèmia. El conjunt d'establiments del Pirineu i Ponent han registrat 670.543 viatgers i 1.804.067 pernoctacions davant el 1.269.252 viatgers i 2.857.192 pernoctacions de 2019, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística difoses pel Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida. El turisme estranger ha patit una davallada d'un 69,5% pel que fa al nombre de viatgers, i d'un 65% en pernoctacions.

El 2020 va començar molt bé per al conjunt del sector de la demarcació de Lleida fins que la pandèmia va aturar el moviment turístic i va truncar la tendència de creixement que estava experimentant Ponent i el Pirineu en els darrers anys. Segons la vicepresidenta del Patronat, Rosa Pujol, durant la campanya d'estiu i per les festes de Nadal el comportament turístic al Pirineu ha estat "satisfactori" però el balanç final confirma una important pèrdua pel sector de l'allotjament en general amb un volum d'afectació més elevat a les comarques de Ponent. 


Aquesta incidència és extrapolable a la resta de subsectors vinculats al turisme, com ara les empreses d'activitats de turisme actiu i esports d'aventura, les mateixes estacions d'esquí, restauració, comerç en general o museus. Pujol ha demanat prendre mesures de forma ràpida per poder salvar el que resta de temporada d'esquí recuperar com abans millor la normalitat per capgirar l'actual situació que persisteix en el sector turístic durant aquest 2021.

Durant els dos primers mesos del 2020, els establiments d'hoteleria, turisme rural, apartaments turístics i càmpings del Pirineu i Ponent van arribar a experimentar un creixement d'un 19% quant al nombre de viatgers i d'un 20% pel que fa a la xifra de pernoctacions respecte als mesos de gener i febrer de 2019, gràcies al bon ritme de la temporada d'esquí al Pirineu. En concret, aquests dos mesos, els establiments van registrar 212.447 viatgers i 403.224 pernoctacions, davant els 178.787 visitants i 333.985 pernoctacions del 2019, segons les dades de l'INE. 


Bon comportament a l'estiu i Nadal

Després del tancament del març, la temporada d'estiu va tornar a portar optimisme al sector, especialment al Pirineu, que va tancar amb uns resultats millors dels previstos inicialment, amb un 10% més de viatgers i un 15% més de pernoctacions que al 2019. En canvi, les dades del conjunt de la demarcació van patir un retrocés del 21% en viatgers i del 10% en pernoctacions pel tancament de Lleida durant el juliol. El turisme estranger també va experimentar un fort retrocés, amb només un terç dels visitants registrats altres estius.

El darrer trimestre de l'any també ha mantingut un nivell baix de moviment turístic a causa de les diferents mesures restrictives de mobilitat i d'activitat turística imposades per fer front al virus. Aquestes mesures han comportat la protesta i el malestar dels empresaris i representants de les associacions empresarials de l'àmbit turístic de la demarcació, com també del món local del Pirineu, que ha reclamat al Govern un "tracte especial" en les mesures del Procicat, per combatre la pandèmia. 


El final del 2020 es va tancar de manera satisfactòria, de manera que Nadal i Cap d'Any, principalment al Pirineu, van registrar un bon nivell d'ocupació turística, en zones properes a les estacions d'esquí, on es va arribar al voltant del 85% d'ocupació. 

El comportament per sectors

Al sector del càmping, la pèrdua de pernoctacions va ser d'un 8,4%; en turisme rural d'un 16,3% i en apartaments turístic d'un 26,4%. La pitjor part se la va endur l'hoteleria, amb un 53% menys de viatgers i un 47,7% menys de pernoctacions. Els resultats han estat més favorables en establiments situats al Pirineu que els de Ponent o la mateixa ciutat de Lleida on la pèrdua de viatgers i pernoctacions en relació al 2019 ha incrementat fins al 63%. 

Altres notícies que et poden interessar

​​​​​​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació