Divendres, 19 d'abril de 2024
coronavirus: balanç setmanal

El Pallars redueix el ritme de contagis i en suma 15 en l’última setmana

Entre el 18 i el 24 de gener s’han detectat vuit positius de Covid-19 al Pallars Sobirà i set al Jussà, i ja hi ha 287 persones que han rebut les dos dosis de la vacuna

Jordi Ubach Llorens 29 de gener de 2021 a les 09:54
Administració de la vacuna contra la Covid-19 en una residència de gent gran | ACN
L'estabilització de la pandèmia a tot el país es reflexa també al Pallars, que redueix els nous contagis de Covid-19. Així, en tota la setmana passada -entre el 18 i el 24 de gener- les comarques pallareses van sumar 15 nous positius per coronavirus, cinc menys que set dies enrere. D’aquests contagis, vuit s’han produït al Pallars Sobirà i set al Jussà. Tot i el brot detectat a la residència de gent gran de Sort, la tendència és positiva a la comarca, ja que els vuit casos detectats estan tots focalitzats al geriàtric. Al Jussà, per la seva banda, es manté un ritme de contagis regular.


D'aquesta manera, segons les dades fetes públiques aquest dijous pel Departament de Salut, el Pallars Sobirà redueix en quatre persones el nombre de contagiats respecte la setmana anterior, i veu també disminuït el risc de rebrot. Aquest és ara moderat, de 33, quan divendres passat era de 482. Per municipis, els vuit nous contagis s’han produït tots a Sort. 

El Pallars Jussà, per la seva banda, redueix en una persona les xifres de la setmana anterior, registrant set nous contagis en el mateix període comprès entre el 18 i el 24 de gener. Per municipis, els set positius de coronavirus s’han produït a Tremp (5) i Isona i Conca Dellà (2). Amb aquestes dades, el risc de rebrot a la comarca augmenta i segueix alt: ara és de 145, quan set dies enrere era de 127. 

Val a dir que en zones amb baixa densitat de població i un comportament de pocs contagis, com és actualment el cas del Pallars, qualsevol petit increment pot distorsionar les dades sense que la situació sigui d'extrema gravetat.

287 persones ja han rebut les dos dosis de la vacuna

Des de l’inici de la campanya de vacunació, Salut també incorpora a les seves dades les persones que ja s’han vacunat de la Covid-19. Així, segons aquestes xifres, al Pallars Jussà ja han rebut el vaccí 549 persones, de les quals a 200 ja se’ls ha injectat la segona dosi. Mentrestant, al Sobirà han estat 142, de les quals 87 han rebut també la segona dosi. En total, doncs, són 691 les persones que ja s’han vacunat a les comarques pallareses, mentre que la segona dosi l’han rebut 287. Aquesta última xifra suposa un 1,44% del total de la població de les dos comarques. 


Baixa la velocitat de propagació al Sobirà i puja al Jussà

Com hem vist, la xifra de contagis s’ha reduït al Pallars, així com el risc de rebrot, i això es plasma també en la tendència, que és positiva especialment al Pallars Sobirà, tal com marca l’índex Rt. A la comarca aquesta dada és molt baixa i es troba actualment als 0,14, quan la setmana anterior era de 1,15. Al Pallars Jussà, en canvi, és més alta que al Sobirà (1,18) i ha augmentat respecte la setmana anterior, quan era de 0,72.  

L’índex Rt calcula la velocitat de propagació de la malaltia mesurant el nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. Que aquesta xifra es mantingui per sota d’1 és clau per frenar l'expansió de la Covid-19, ja que significa que una persona infectada ja no transmet el virus a més d'una persona. 

864 positius al Pallars des del març

En total, des de l'inici de l'episodi a mitjans de març de 2020, les comarques pallareses acumulen 864 positius, dels quals 620 s'han produït al Pallars Jussà i 244 al Pallars Sobirà. Això significa que aproximadament un 4,33% de la població pallaresa ha patit la Covid-19. La mitjana d'edat entre els nous contagis en el conjunt del Pallars ha augmentat respecte la setmana anterior, a causa sobretot del brot del geriàtric de Sort. Ara és de 66,1 anys i set dies enrere era de 35,7.

Durant la setmana passada es van realitzar un total de 694 proves -PCR i tests d’antígens- a les comarques pallareses, de les quals 430 es van fer al Pallars Jussà i 264 al Sobirà. El percentatge de tests amb resultat positiu ha estat de 2,24% al Jussà i de 3,61% al Sobirà. Cal tenir en compte que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no superar el llindar del 5% per evitar al màxim la propagació del virus.


Com es calcula el risc de rebrot?

El risc de rebrot es calcula a partir de l'índex EPG, que posa en relació la velocitat de propagació dels darrers set dies amb la incidència acumulada per 100.000 habitants de les últimes dos setmanes. El resultat permet saber si el risc de rebrot és baix (menys de 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100) o alt (més de 100).

Per minimitzar l'impacte del retard en computar les xifres, el Departament de Salut mostra al seu web les dades a partir del quart dia anterior a la data actual. És per això que en aquesta notícia mostrem dades fins el 24 de gener. El motiu, segons Salut, és que els números poden variar d’un dia a l’altre donada la peculiaritat de la situació i el retard en el recompte.

Altres notícies que et poden interessar

​​​



​​​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació