4 de març de 2024
energia solar

La DO Costers del Segre denuncia la «massificació» de centrals eòliques i solars

Insten les administracions a "vetllar per la qualitat paisatgística del territori i la sostenibilitat del seu turisme"

Redacció 28 de gener de 2021 a les 07:51
Els cellers pallaresos formen part de la DO Costers del Segre | Castell d'Encús
La Denominació d'Origen (DO) Costers del Segre i la Ruta del Vi de Lleida han fet públic un manifest conjunt en què denuncien la "massificació" de centrals eòliques i solars a les comarques lleidatanes. En el text, defensen "la transició energètica cap a les energies renovables" i en aquest sentit, demanen a les administracions "un model de planificació responsable, amb una visió global del territori que respecti el valor paisatgístic i mediambiental i que valori les activitats lligades al territori".

El manifest rebutja "un model de concentració massiva de centrals eòliques i solars promoguts, majoritàriament, per grans empreses energètiques que comporta importants impactes ambientals i paisatgístics". Un model que, a més, "perjudica les explotacions agràries i empreses lligades al territori que veuen afectada la seva activitat", segons afegeix el text. 

Els cellers i entitats enoturístiques lleidatanes insten les administracions corresponents a "vetllar per la qualitat paisatgística del territori i la sostenibilitat del seu turisme". Així mateix, demanen que "s'eviti la concentració d'aquestes infraestructures en un territori limitat" i que "s'aposti per un model de creixement energètic que respecti el territori i tingui en compte la ciutadania i el teixit empresarial i social per prendre decisions que afavoreixin el desenvolupament de les comarques lleidatanes”.

Només al Pallars Jussà, es preveu la instal·lació de 700 hectàrees de plaques solars, un impacte que ja ha rebut l’oposició de veïns i entitats, agrupats per la plataforma Salvem lo Pallars i el manifest de la qual ja suma més de 1.700 suports. ​La DO Costers del Segre i la Ruta del Vi de Lleida apleguen una quarantena de cellers, entre els quals els de la subzona del Pallars, i una seixantena d'entitats d'enoturisme públiques i privades, respectivament.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació