Dissabte, 20 d'abril de 2024
coronavirus

El món local del Pirineu reclama un «tracte especial» en les mesures del Procicat

Consells comarcals i ajuntaments, entre els quals de pallaresos, han consensuat un manifest on demanen confinament comarcal i mobilitat transfronterera

Redacció 15 de gener de 2021 a les 07:48
Reunió telemàtica dels representants electes del Pirineu | CCR
Clam unitari del món local del Pirineu per exigir al Govern un "tracte especial" en les mesures del Procicat per combatre la pandèmia en aquest territori. Alcaldes, la síndica aranesa i presidents de consells comarcals de l'àmbit territorial de l'Alt Pirineu i l’Aran -entre ells els dos pallaresos- han consensuat un manifest on reclamen restriccions comarcals i més mobilitat entre pobles veïns. A la reunió també hi han participat alcaldes pallaresos com els de Sort, Tremp o la Pobla de Segur.

En aquesta trobada, amb més de seixanta participants, s’ha remarcat que la realitat pirinenca és una molt diferent a les zones més urbanes de Catalunya i que les mesures s'han d'ajustar al fet que tenen una baixa densitat de població i unes especificitats concretes. "Som el 18% del territori català, però només l'1% de la població", remarquen.

Demanen, per tant, “mesures diferenciades per a territoris que són diferents”, en un text que també recull el compromís del món local amb la lluita contra la Covid-19, l'agraïment al personal sanitari i social, i el suport a la ciutadania i sectors econòmics, així com l'escalf a les víctimes. Consideren que mesures com el tancament del comerç no essencial durant el cap de setmana o les franges horàries establertes per a la restauració "no tenen sentit" i que, massa sovint, "estan concebudes en clau metropolitana".

Alhora, se sol·licita que les restriccions s’anunciïn amb marge de temps i que vagin acompanyades de compensacions econòmiques "ràpides i adequades". "Les empreses i negocis no funcionen com un interruptor que es pugui anar encenent i apagant", remarquen al text. Paral·lelament, també es reclama que es tingui en compte el caràcter transfronterer de la majoria de comarques d’aquesta franja, per permetre la mobilitat entre veïns. 

Per tot plegat, reivindiquen una descentralització de la presa de decisions i l’escolta de les demandes del territori, "tenint present la lleialtat institucional que sempre ha mostrat aquesta regió envers el Govern". 

Durant les properes hores, alcaldes, presidents i la síndica signaran el manifest, que s’adreçarà a diversos departaments de la Generalitat, a diversos ministeris espanyols, així com als governs d’Andorra i França. També s’obrirà al teixit empresarial, per tal que hi pugui mostrar el suport. Els participants han expressat la voluntat de repetir aquestes reunions amb representants locals del Pirineu de forma periòdica. 

Tremosa preveu un relaxament de les mesures a final de mes

Mentrestant, el conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha dit des de la Vall de Boí que confia que a finals d'aquest mes es puguin relaxar les restriccions de mobilitat contra la Covid-19 i puguin passar a ser comarcals, almenys, de dilluns a divendres. Tremosa ha recordat que aquest any "és excepcional" i la prioritat del Govern ha estat "salvar les empreses i les estacions d'esquí”.

 Manifest del món local del Pirineu i l'Aran

Altres notícies que et poden interessar

​​​



​​​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació