16 d'abril de 2024
VÍDEO: vacunació

Leocàdia Peña, de 85 anys, primera vacunada de Covid-19 al Pallars

En quinze dies rebran el vaccí tots els padrins i padrines de les 14 residències de les comarques de muntanya

Redacció 27 de desembre de 2020 a les 18:26

Leocàdia Peña, de 85 anys, ha estat la primera persona a vacunar-se contra la Covid-19 a l'Alt Pirineu i Aran. Peña, originària del poble de Cerbi, al terme municipal de la Guingueta d’Àneu, i usuària des de fa quatre anys de la residència Nostra Senyora de Ribera de la Pobla de Segur, ha rebut la dosi del vaccí aquest diumenge a la tarda. Alhora, també ha estat vacunada Rosa Vilanova, de 51 anys, directora del centre.

El Director del sector sanitari de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Miquel Abrantes, ha explicat que en quinze dies tots els residents de l'Alt Pirineu i Aran estaran vacunats. Es tracta de 639 persones repartides en 14 residències. De moment, aquest diumenge a la Pobla de Segur s'han vacunat 60 dels 63 residents i 19 professionals.

La Leocàdia Peña ha dit que espera que la vacuna serveixi per mantenir a zero el nombre de contagis a la residència de Pobla. Peña ha tret importància al fet d'haver estat la primera resident a rebre la vacuna i ha dit que l'important és que tothom pugui rebre el vaccí contra la Covid-19. Al mateix temps, Peña ha afirmat que no li fan por les punxades i ha afegit que li va fer "més mal" la prova PCR.
 

La directora del centre, Rosa Vilanova, també ha rebut la vacuna. Foto: ACN


Rosa Vilanova, directora de la Residència Nostra Senyora de Ribera de la Pobla de Segur, ha dit que ser la primera residència del Pirineu a rebre les vacunes és "un reconeixement a la feina ben feta" i ha recordat els moments tan “durs” que van viure durant la primera onada de la pandèmia. La darrera residència en rebre les vacunes de l'Alt Pirineu i Aran serà la de Puigcerdà donat que actualment hi ha un brot actiu de Covid-19.

La residència pública de la Pobla de Segur ha estat la primera de l'Alt Pirineu i Aran en rebre les primeres dosis de la vacuna perquè és una de les quatre residències amb distintiu blanc. Això significa que no ha tingut cap positiu de Covid-19 des de l'inici de la pandèmia. Es tracta de les residències de la Pobla de Segur, el Pont de Suert, Esterri d'Àneu i la Fundació Sant Hospital de la Seu d'Urgell.
 

Pla general de la Leocàdia, la primera persona en vacunar-se de la Covid-19 al Pallars. Foto: ACN


La primera etapa de vacunació es desenvoluparà entre gener i març i es preveuen posar més de 700.000 dosis, per cobrir les residències de Catalunya i els professionals sanitaris. Segons les previsions, a partir del març s'entrarà en la segona etapa del pla de vacunació, que començarà per protegir les persones més grans de 80 anys.

El Ministeri de Salut ha explicat que a l'Estat es prioritzarà la vacunació a quatre grups de població: els residents i personal sanitari i sociosanitari de residències de persones grans i amb discapacitat, a personal sanitari de primera línia, a altres membres del personal sanitari i sociosanitari i als grans dependents no institucionalitzats.

A partir de dilluns està previst enviar una mitjana de 350.000 dosis de la vacuna cada setmana a les comunitats. Així, en les properes dotze setmanes, Espanya rebrà 4,6 milions de dosis de la vacuna de Pfizer amb les quals es preveu immunitzar 2,3 milions de persones. La Unió Europea ha començat la vacunació en una estratègia coordinada a tots els països. 

Un "punt d'inflexió"

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès; la consellera de Salut, Alba Vergés, i el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, s’han desplaçat fins a la residència on s’ha administrat la primera vacuna. Pere Aragonès ha agraït la tasca de la ciència que ha permès accelerar la trobada d’una vacuna i ha dit que “comencem el principi del final del túnel que ens ha de servir per reconstruir aquest país”.

En la mateixa línia, Vergés ha indicat que avui és un “punt d’inflexió” després d’un any “molt dur”. Tot i això, ha advertit que les properes setmanes seran clau, on s’haurà de vigilar “més que mai” i que les vacunes no començaran a ser actives fins la segona dosi, d’aquí dues setmanes. També ha insistit que no es podia “abaixar la guàrdia”. 
 
També ha estat “un gran dia” per a Argimon. El secretari de Salut Pública ha demanat que el màxim de gent possible, especialment els sanitaris, donin l’aprovació a ser vacunats, per tal d’aconseguir arribar a l’anomenada “immunitat de grup”. I ha insistit: “Necessitem que la gent es vacuni. Si aconseguim una cobertura del 80% a les residències podem aconseguir immunitat en el món residencial”. A la Feixa Llarga d’Hospitalet han donat el consentiment el 100% de residents i treballadors.

A partir de demà, 25 equips començaran a treballar per administrar la vacuna a tot Catalunya. Ens els propers dies, en unes dues setmanes, es repartiran 104.000 dosis de la vacuna per a residents i personal sanitari i sociosanitari de les residències. En les properes 12 setmanes, es tindran 748.000 dosis de Pfizer, que serviran per cobrir totes les residències de Catalunya i els professionals sanitaris, ha assegurat Argimon.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, també s’ha mostrat molt content amb l’inici de la vacunació. “Estem davant del principi del final de la pandèmia de coronavirus. El principi és la vacuna, i l'objectiu és la immunització de la població”, ha apuntat.

Al conjunt de l'Estat, la primera persona que ha rebut la vacuna ha estat Araceli Rosario Hidalgo, interna de la residencia de gent gran Los Olmos de Guadalajara des de l’any 2013 i nascuda el 1924, amb 96 anys, a les 9 del matí. La segona ha estat Mónica Tapias, nascuda el 1972, tècnica de cures auxiliar d’infermeria, que treballa al centre des de fa 10 anys. 

Altres notícies que et poden interessar

​​​



​​​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació