Divendres, 19 de juliol de 2024
coronavirus

Una nova defunció eleva a 59 els morts pel brot de la residència de Tremp

El nombre de residents recuperats augmenta a 58 i disminueixen a 6 els ingressats a l’Hospital del Pallars

Jordi Ubach Llorens 18 de desembre de 2020 a les 10:15
Detall de la façana principal de al residència Fundació Fiella de Tremp | ACN
Una nova defunció ha fet augmentar aquest divendres a 59 les persones que han perdut la vida pel brot de coronavirus a la residència Fundació Fiella de Tremp, segons ha pogut confirmar Pallars Digital de fonts properes al centre. La nota positiva són els tres usuaris que s’han recuperat en les darreres 48 hores, que eleva a 58 el nombre de persones que han superat la malaltia. També disminueix de 9 a 6 el nombre d’ingressos a l’Hospital Comarcal del Pallars.

El brot del geriàtric pallarès té actualment 31 treballadors i 18 residents positius, xifra que inclou els sis ancians que s’han derivat a l’hospital trempolí. El Departament de Salut també ha informat que aquest mateix divendres han començat les visites dels familiars als residents donat que des d’ahir el centre ja es considera taronja. Pels propers dies, serà d'aplicació a la residència el pla de trobades amb persones residents per les festes de Nadal.


A banda de facilitar les visites a les persones residents, aquest pla de Nadal contempla la seva sortida per trobar-se amb els familiars als domicilis especialment en els dies 24, 25, 26 i 31 de desembre i l’1, el 5 i el 6 de gener. També es permetran les sortides de cap de setmana i les sortides més llargues d’un cap de setmana i inferiors a tres setmanes.

No podran sortir persones residents que presentin símptomes, que estiguin diagnosticades o siguin contacte d’un cas. Tampoc no podran fer visites persones que estiguin en aquestes condicions. A més, les persones que realitzin les visites als residents o bé que els acullin als domicilis, hauran de tenir una especial cura en el període de set dies anteriors a la trobada, evitant qualsevol tipus d’interacció social amb persones de fora de la bombolla de convivència, en tots els àmbits.

Val a dir que a les 59 persones que han traspassat no s’hi inclouen les tres morts que s’han registrat a la residència trempolina des del passat dia 19 i que, segons el Departament de Salut, no tenen relació amb el brot. El cas de la Fundació Fiella de Tremp representa la pèrdua de l’1% de la població de Tremp, que és de 5.800 habitants, i el 40% dels 142 usuaris que el centre tenia abans del brot.


La gestió del brot, en el punt de mira

El Departament de Salut va anunciar fa una setmana l’obertura d'un expedient sancionador del Govern a la residència Fundació Fiella al detectar-hi “descontrol” i “importants mancances”, entre les quals un aïllament deficient dels residents i un ús incorrecte dels Equips de Protecció Individual (EPI). Un extrem que el Patronat de la Fundació Fiella nega a través d’un comunicat i també a través d’un vídeo del seu president.

Paral·lelament, la Fiscalia de Lleida està investigant si es van complir els protocols davant el brot de coronavirus al geriàtric trempolí, motiu pel qual ha demanat a Salut tota la documentació que acrediti l’actuació del centre


El passat dimarts la consellera de Salut, Alba Vergés, va visitar la ciutat, des d’on ha defensat la gestió del Departament que presideix, assegurant que s’ha actuat “des del primer dia” a la residència. Vergés també ha dit que la millor manera d’evitar casos com el del geriàtric de Tremp és “complir estrictament els protocols”, referint-se sense citar-la a l’anterior direcció.

Altres notícies que et poden interessar

​​​​​​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació