Dimecres, 29 de maig de 2024
cel fosc

El Parc Astronòmic del Montsec i l'estació d'Espot, guardonats als Premis Internacionals Starlight 2020

Els guardons reconeixen la tasca d'entitats per a la defensa i difusió de la llum de les estrelles i de l'astronomia

Redacció 16 de desembre de 2020 a les 07:42
Imatge d’una activitat d’observació astronòmica a Espot | FGC
El Parc Astronòmic Montsec (PAM)-Centre d'Observació de l'Univers (COU) i l'estació de muntanya d'Espot han estat premiats per la Fundació Starlight en l'edició d'enguany dels Premis Internacionals Starlight, un reconeixement que es dona a entitats que vetllen i treballen per a la defensa i difusió del cel fosc, de la llum de les estrelles i de l'astronomia.

Concretament, el Parc Astronòmic Montsec ha guanyat per unanimitat en la categoria d'Educació i Difusió de l'astronomia i del cel fosc. De fet, la serra del Montsec ja ha estat reconeguda en diverses ocasions per les excepcionals condicions d'observació astronòmica que ofereix, tant pels seus condicionants meteorològics com per la baixa afectació de la contaminació lumínica. En aquest sentit, el Montsec està considerat el millor indret de Catalunya fins al punt que està protegit per llei. 


Aquest reconeixement se suma a la categoria d'ambaixadors Platí de Cel Fosc de la Unió Astronòmica Internacional que va rebre el PAM l'any 2019. A més, la serra del Montsec va ser el segon indret del món en rebre la doble certificació de Reserva i Destinació Turística Starlight l'any 2013, certificació que compta amb l'aval de la Unesco.

Pel que fa a l'estació d'Espot, enguany la Fundació Starlight li ha atorgat una menció d'honor en relació amb les activitats de divulgació del cel nocturn que es desenvolupen al voltant de les seves instal·lacions. Gràcies a l'espectacular cel del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, es pot gaudir d'un dels espais de muntanya més ben protegits dels Pirineus i d'Europa en l'àmbit de l'astronomia. L'any 2018, Aigüestortes ja va obtenir el reconeixement internacional com a Destinació Turística i Reserva Starlight.

La Fundació Starlight és l'entitat gestora de les certificacions Starlight en qualitat del cel i d'equipaments, així com d'activitats astroturístiques, amb l'aval del programa Home i Biosfera de la Unesco i l'Organització Mundial de Turisme. Cada any, organitza els Premis Internacionals Starlight amb quatre categories (Enllumenat; Desenvolupament Astroturístic; Educació i Difusió de l'astronomia, i Allotjaments específics).

Els dos equipaments turístics de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) són els únics de Catalunya que han estat reconeguts gràcies a la seva tasca constant en la divulgació de l'astronomia.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació