Divendres, 19 d'abril de 2024
avortament

Entitats feministes es manifesten a Lleida per exigir l'accés a l'avortament al Pirineu i Ponent

Els col·lectius titllen de 'solució parcial' la proposta de Salut d'enviar metges que practiquin l'avortament farmacològic a l'Hospital del Pallars

Anna Solana Tomàs 11 de desembre de 2020 a les 10:28
La concetració va tenir lloc davant la seu de Salut a Lleida, a l'avinguda Alcalde Rovira Roure | Dones Lleida
Representants de la Xarxa Feminista Ponent i Pirineus, de la qual formen part els col·lectius pallaresos La Geganta Desperta, al Pallars Sobirà, i Fem Pallars, al Pallars Jussà, s'han concentrat aquest dijous al migdia davant la delegació del Departament de Salut a la ciutat de Lleida per exigir que es garanteixi el dret a l'avortament a les regions sanitàries de l'Alt Pirineu i Lleida. La coordinadora, que aplega onze col·lectius feministes del Pirineu i Ponent, denuncia la situació de "greuge" en què es troben les dones d'aquests territoris pel que fa a l'accés a l'avortament.

De les dues modalitats d'interrupció de l'embaràs, la farmacològica i la quirúrgica, només una està disponible a la demarcació de Lleida. Es tracta de les píndoles abortives, que tan sols se subministren a l'Hospital Arnau de Vilanova, a un CAP de la ciutat de Lleida, i als de Balaguer, Tàrrega i Mollerussa. Aquest fet obliga les dones de l'Alt Pirineu i l'Aran a desplaçar-se fins a la plana per a poder accedir al tractament. Pel que fa a l'avortament amb intervenció quirúrgica, cap metge de la demarcació el practica, ja que tots ells s'acullen a l'objecció de consciència.

En el comunicat que la Xarxa Feminista ha llegit durant la concentració d'aquest dijous a Lleida, les entitats reivindiquen "canvis" a una situació "injusta". Les feministes del Pirineu i Ponent exigeixen que "als hospitals públics s'ofereixi la totalitat del servei de ginecologia", que inclou els procediments abortius, i denuncien que "no pot ser que l'objecció de consciència dels metges, actuï en detriment dels drets de les dones".

Aquest novembre, Salut va anunciar que, abans que acabi l'any, destinarà metges que practiquin avortaments farmacològics a l'Hospital del Pallars de Tremp, així com al de Vielha. Aquesta és, per les entitats feministes de la Xarxa, "una solució parcial" que arriba "justament quan la lluita feminista ha començat una campanya que destapa el descuit i el desinterès pels drets de les dones".

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació