Divendres, 4 d'octubre de 2024
coronavirus

El Govern expedienta la residència Fundació Fiella de Tremp al detectar-hi «importants mancances»

Segons Salut, la residència no disposava de registres de medicació i de cures, no havia fet una correcta sectorització i tampoc no es feia un ús correcte dels Equips de Protecció Individual

Jordi Ubach Llorens 10 de desembre de 2020 a les 12:42
Imatge de la roda de premsa telemàtica d’aquest matí a Tremp | Govern
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha obert un expedient sancionador per les “importants mancances” detectades en la gestió del brot de coronavirus a la residència Fundació Fiella de Tremp, que ja ha provocat la mort de 42 usuaris. L'expedient està motivat per informes dels dies 25, 27 i 28 de novembre redactats per Salut Pública i per les “irregularitats” detectades en els protocols Covid-19. La gerent de la Regió Sanitària Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, ha explicat aquest migdia en roda de premsa que en el moment de la intervenció de la residència, el passat 28 de novembre, Salut es va trobar amb una “situació descontrolada i clínicament molt complicada” al centre.

Farreny ha assegurat que s’han detectat “moltes carències” pel que fa a la “gestió de la informació”, així com una mancança dels “registres de medicació i cures” per part de l’anterior direcció. Segons ha indicat, la residència no havia realitzat els registres d’informació, no s’havia fet una correcta sectorització, no s'havien creat els circuits bàsics i tampoc no es feia un ús correcte dels Equips de Protecció Individual (EPI) un cop es va conèixer el positiu d’un treballador el dia 19 de novembre.

Farreny també ha indicat que a la residència s’han detectat mancances en el tractament dels residus i en el trasllat de la roba contaminada dels residents. Així mateix, hi ha hagut, segons Salut, una “mancança de vigilància de la salut dels treballadors” i una “falta de supervisió de les mesures bàsiques de protecció contra la Covid-19”. Recordem que la Fiscalia de Lleida ja investiga la residència trempolina per conèixer si es van complir els protocols davant el brot de coronavirus.

Un cop detectat el primer positiu el dia 19 de novembre, Salut va visitar la residència dos dies després, el 21 de novembre, després de donar-se a conèixer els primers 57 contagis. El departament va decidir “donar marge” al centre amb indicacions a tot el personal sobre com treballar i actuar en una situació com aquesta i, al no constatar millores en aquest sentit el dia 23, el dia 28 va decidir intervenir el centre. Així, es pot considerar que Salut va tardar set dies a actuar en una residència en què ja des del primer dia s'hi va trobar deficiències en l’aplicació dels protocols.


Des del moment de la intervenció de la residència, la prioritat del Departament de Salut, segons ha indicat Farreny, ha estat “redreçar la situació” del centre, i ha assegurat que després, un cop hagi passat l’emergència sanitària, “serà el moment d'avaluar els aspectes de gestió i si se’n deriva alguna acció al respecte”, ha dit. També s’ha prioritzat l’atenció a les famílies, especialment en l’acompanyament dels residents en moments de final de vida.

Farreny ha dit que "la situació clínica en aquests moments a la residència està estabilitzada i l'atenció directa, en vies de solució, però continuarem amb la incorporació de personal". A dia d’avui, segons Salut, s'han incorporat ja un total de 19 professionals que, juntament amb sanitaris de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) i de l'Hospital Comarcal del Pallars, estan donant suport per poder estabilitzar la situació.

El Departament de Salut va acordar el passat 27 de novembre intervenir la residència de gent gran de Tremp per "estabilitzar" el brot de Covid-19, després que en una setmana es tripliquessin el nombre de casos i s'arribés als 150 positius (120 residents i 30 treballadors).

42 morts i 134 positius

Segons les dades d’aquest dijous a què ha tingut accés Pallars Digital, el nombre de defuncions entre els residents es manté en 42 persones. Segons Salut, el brot de la residència continua actiu i afecta actualment 92 residents i 42 treballadors. D’aquests 92 residents positius, 78 es troben a la residència i 13 estan ingressats a l’Hospital Comarcal del Pallars de Tremp. A més, hi ha un positiu provinent d’aquest brot a la residència de Guissona. 

El director assistencial de l’Hospital Comarcal del Pallars, Eduard Sanjurjo, ha assenyalat que actualment la situació de la residència es troba “en fase d’estabilització i millora”. Sanjurjo ha explicat que el paper de l’hospital ha estat el de donar suport assistencial a la residència per garantir l’atenció mèdica als residents. Sanjurjo també ha explicat que s'ha posat en marxa una instal·lació fixa d’oxígen a l’hospital per tractar els pacients, una mesura que ha permès “estabilitzar i millorar la situació”.

“Hem fet més de 140 videotrucades i cada dia s'ha donat informació, ja sigui per l'equip mèdic, l'equip social o els administratius, en funció de l'estat del pacient, per tenir les famílies informades”, ha explicat el responsable assistencial de l’Hospital del Pallars.

La xifra de negatius entre els usuaris de la residència continua als cinc: tres estan al Centre Geriàtric de la Pobla de Segur, un a la residència de Guissona i un altre a la pròpia residència Fundació Fiella de Tremp, que s’hi manté pel seu delicat estat de salut. Val a dir que a les 42 persones que han traspassat no s’hi inclouen les tres morts que s’han registrat a la residència trempolina des del passat dia 19 i que no tenen relació amb el brot.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació