Diumenge, 28 d'abril de 2024
coronavirus: cribratges

Cribratges a Isona i Esterri d’Àneu amb la detecció d’un sol positiu

S’ha detectat a Isona d’entre 286 proves, mentre que a Esterri d’Àneu no ha sortit cap positiu de les 122 persones que han participat en la primera jornada

Jordi Ubach Llorens 10 de desembre de 2020 a les 07:58
Imatge del cribratge al pavelló d’Isona | Ajuntament
Aquest dimecres s’han reprès els cribratges poblacionals de coronavirus al Pallars amb la realització de proves a les localitats d’Isona i Esterri d’Àneu. A Isona s’ha detectat un positiu asimptomàtic d’entre les 286 persones que s’han realitzat el test al poliesportiu, el que suposa un 0,35% de la població. A Esterri d'Àneu, en canvi, s’han fet 122 tests, també al poliesportiu, sense que se n’hagi detectat cap. A la localitat aneuenca les proves es reprenen aquesta tarda, de 15h a 19h.

La mesura està dirigida a la població asimptomàtica de més de 16 anys, sense importar el municipi on resideixin, amb la finalitat de frenar l’expansió del virus i trencar les possibles cadenes de transmissió comunitària. La tècnica a utilitzar és el test antigènic ràpid (TAR). Les proves per a la detecció de la Covid-19 a les persones amb símptomes es continuen fent, com fins ara, als centres d’atenció primària i als centres d'urgències d'atenció primària.

Els cribratges poblacionals del Departament de Salut al Pallars es reprendran aquest divendres amb el testeig massiu a la població de Rialp, que es durà a terme al Saló de 9h a 15h. També se n’ha previst un segon a Tremp, que començarà el proper dilluns i s’allargarà fins divendres. Donada la seva greu situació epidemiològica, a la capital del Jussà ja s’hi va realitzar la setmana passada un primer testeig amb la detecció de 19 positius d’entre 2.191 persones, un 0,86% dels participants.


L’objectiu d'aquestes proves a la comunitat és aturar l’extensió del virus, és a dir, per assegurar que persones infectades no el transmetin a altres persones. Es tracta de detectar el màxim nombre possible de persones contagiades, ja que n'hi ha que no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a la seva família, amics i altres persones del seu entorn. Cal destacar la importància de fer l’aïllament que determinin els professionals sanitaris en cada cas.

Cal recordar que un resultat negatiu de qualsevol test per a la detecció de la COVID-19, com és el test antigènic ràpid, no eximeix de continuar respectant totes les mesures de protecció i prevenció envers la malaltia, especialment dur mascareta, mantenir la distància de seguretat i rentar-se bé les mans.

Nota sobre el mapa: Picant sobre cada marca, es desplega el nom del municipi o districte, la data dels cribratges, el lloc on es faran i la població a qui està dirigit. També es pot desplaçar o fer més o menys gran el zoom del mapa manualment, per acostar-se a un municipi i seleccionar-los millor. En tot cas, cal tenir en compte que les marques assenyalen els municipis o districtes on estan previstos els cribratges, no l'adreça exacte on es faran. Última actualització: dades del 3 de desembre.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació