Dijous, 25 d'abril de 2024
Mapa: plaques solars

Ja són 13 els expedients presentats per instal·lar plaques solars al Pallars Jussà, que sumen 366 hectàrees

Dos terceres parts de la superfície total estan projectades al terme municipal d’Isona i Conca Dellà

Jordi Ubach Llorens 25 de novembre de 2020 a les 09:09
Visor de les plaques solars projectades, fins ara, al Pallars Jussà | Territori
Ja s’han presentat fins a 13 expedients per instal·lar plaques solars al Pallars Jussà, que en total sumen 366,70 hectàrees i de les quals dos terceres parts s'ubicarien al municipi d’Isona i Conca Dellà. El nombre de peticions s’ha multiplicat les darreres setmanes i només en l’últim mes han entrat a tràmit nou dels 13 expedients a la comarca. La resta de municipis amb projectes presentats són Tremp amb 93,76 hectàrees, Conca de Dalt amb 24,60, Gavet de la Conca amb 3,76, Talarn amb 1,98 i la Pobla de Segur amb 1,90.

Tots els expedients es troben en fase de tramitació a excepció de la instal·lació de Talarn, que ja s’ha aprovat definitivament, i d’una altra al municipi de Tremp, prop del nucli de Castissent i batejada amb el mateix nom, que ho està provisionalment al considerar-se’n viable el seu emplaçament. El projecte aprovat a Talarn, per la seva banda, correspon a l’ampliació d’una instal·lació fotovoltaica d'unes 5 hectàrees que ja està en funcionament al pol·lígon de Tremp. 

El municipi més afectat és, sens dubte, Isona i Conca Dellà, amb cinc projectes que sumen 240,70 hectàrees. Són les instal·lacions fotovoltaiques Llau dels Juncs (de 61 hectàrees), Lo Serrat (50), Pont de Fusta (47,50), Costa Gran (45,50) i Lo Tossal (36,70). A Tremp s’hi han presentat fins la data cinc expedients més, amb una superfície total de 93,76 hectàrees. Són les plantes de Neret (51 hectàrees), Suterranya 3 (26,25), Suterranya (11,40), Suterranya 2 (2,71) i Castissent (2,40). El cas de Suterranya és significatiu, ja que si els projectes tiren endavant, el poble podria quedar literalment envoltat de plaques solars.

La resta de municipis han rebut, per ara, una sola petició. Són les instal·lacions de Conca de Dalt, de mateix nom i de 26,50 hectàrees, de les quals 1,90 s'ubicarien al terme municipal de la Pobla de Segur. A Gavet de la Conca s’ha projectat la instal·lació Gavet Hive, de 3,76 hectàrees. Es preveu que totes 13 instal·lacions fotovoltaiques generin una potència de 249,11 megawatts.


Mentrestant, com vam avançar la setmana passada, el Consell Comarcal de Pallars Jussà ha demanat un estudi de sòls per regular la instal·lació de plantes solars a la comarca. L’opinió majoritària dels lectors que han votat en l’enquesta de Pallars Digital és contrària a la instal·lació de grans extensions de plaques solars a la comarca, ja que un 74% d’un total de 521 vots s'hi ha posicionat en contra.

 Consulta sobre el mapa tots els projectes presentats

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació