Divendres, 26 d'abril de 2024
coronavirus

Els alcaldes del Pallars demanen que el confinament de cap de setmana passi a ser comarcal

Argumenten que molts municipis no disposen de comerços o serveis essencials i que els veïns necessiten desplaçar-se

Redacció 19 de novembre de 2020 a les 11:54
Al Pallars, molts serveis es concentren als municipis més grans o les dos capitals de comarca, com Tremp | ACN
Alcaldes del Pallars volen que el confinament municipal de cap de setmana passi a ser ja de caràcter comarcal. Consideren que és el que té més sentit en entorns rurals per garantir que la població tingui accés a aquells serveis que només s'ofereixen a les capitals. L'Ajuntament de Sort va ser el primer a expressar per carta aquesta demanda a la consellera de Salut, Alba Vergés, una missiva signada també per la resta d'alcaldes del Pallars Sobirà.

L'alcalde de Sort, Raimon Monterde, aposta per un confinament comarcal de cap de setmana i així ho ha fet arribar a la consellera Vergés. Monterde ha argumentat que, amb una superfície total de 1.380 quilòmetres quadrats i una densitat de població de cinc habitants per quilòmetre quadrat, la comarca, formada per quinze municipis, suporta una població aproximada d'uns 7.000 habitants.

En aquest sentit, ha dit que és conegut que molts d'aquests municipis no gaudeixen dels serveis necessaris bàsics, com ara botigues d'alimentació, servei mèdic, escola i institut o biblioteca i que els seus habitants han de desplaçar-se habitualment fora del seu municipi per tasques bàsiques essencials.

Monterde ha demanat que tinguin en compte la idiosincràsia del territori i tractin la comarca del Pallars Sobirà, en el que fa referència al confinament, com un únic municipi, tot aplicant un confinament comarcal. Aquesta restricció, segons l'alcalde de Sort, tindria "el mateix efecte que la mesura emprada actualment en termes de mobilitat i garantiria als pallaresos abastir-se i realitzar tasques bàsiques essencials".


Mentrestant, el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Maria Mullol, s'ha expressat en la mateixa línia i ha dit que la mobilitat entre municipis el cap de setmana s'hauria de permetre perquè els seus veïns poguessin anar a les poblacions més grans a realitzar compres o d'altres gestions. També ha afegit que amb un confinament comarcal de cap de setmana, els Mossos d'Esquadra ho tindrien més fàcil per vetllar pel seu compliment.

Altres comarques i municipis del Pirineu, com l'Alt Urgell o la Cerdanya, s'han pronunciat recentment en la mateixa línia que els del Pallars i també han demanat un confinament comarcal al seu territori.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació