16 d'abril de 2024
cel fosc

Territori finança millores en l'enllumenat de Gavet, Espot i la Guingueta per protegir el cel fosc

El 2021 es preveu la declaració del Parc Nacional d'Aigüestortes com a zona protegida i iniciar els tràmits per protegir el Parc Natural de l'Alt Pirineu

Redacció 6 de novembre de 2020 a les 10:12
Les agulles d'Amitges, en una imatge nocturna d'Aigüestortes | Jaume Masdéu
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha atorgat ajuts per un import de 335.658 euros a 14 ajuntaments catalans per a actuacions de millora de l’enllumenat exterior realitzades l’any 2020. Entre els municipis subvencionats, de les 63 sol·licituds rebudes, n'hi ha tres de pallaresos. Es tracta de Gavet de la Conca, Espot i la Guingueta d'Àneu, tots ells situats en zones de màxima protecció lumínica.

Amb aquestes actuacions d’adequació es preveu una reducció de la potència de les instal·lacions on s’actua del 58%; un estalvi en el consum d’energia i cost associat del 63% i una reducció anual en l’emissió de gasos amb efecte d’hivernacle. La millora ambiental de l’enllumenat no ve donada només per la disminució del consum energètic, sinó també per l’adequació dels nivells lumínics i per l’elecció del tipus de llum de menys impacte sobre l’entorn, la llum carbassa.

La contaminació lumínica és una amenaça ambiental planetària creixent que afecta els éssers vius i altera els seus hàbitats. Les zones d’especial valor natural o astronòmic s’han de protegir envers la contaminació lumínica de manera específica, per garantir la preservació de la biodiversitat i assegurar que es mantinguin unes condicions de foscor natural que permetin l’observació del firmament en les millors condicions.

El Departament de Territori prioritza les actuacions de millora de l’enllumenat a les zones classificades de màxima protecció segons el mapa de la protecció envers la contaminació lumínica a Catalunya, aquestes zones representen el 41% de la superfície del país. Seguint amb el projecte de reducció de la contaminació lumínica i de conservació del medi natural, al llarg del 2021 es preveu la declaració com a zona protegida del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici; l’ampliació, de les àrees d’influència del Parc Natural de la Serra del Montsant cap a les Muntanyes de Prades i s’estan duent a terme els tràmits inicials per a la protecció de l’entorn del Parc Natural de l’Alt Pirineu.


 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació