1 de 10
ajuntaments

Les entitats municipalistes reclamen al Govern un fons compensatori per pal·liar les despeses dels ens locals

També insisteixen en rebre part de l'import de les sancions del primer confinament, tal com van acordar amb Interior

Alcaldes catalans al Palau de la Generalitat, fa un any, per rebutjar la sentència | Govern
per Redacció, 4 de novembre de 2020 a les 08:27 |
La Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l'Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM) han reclamat aquest dimarts un fons compensatori al Govern de la Generalitat per poder pal·liar les despeses dels ens locals. Les entitats recorden que han hagut d'afrontar moltes despeses extraordinàries derivades de la pandèmia de la Covid-19 i que necessiten eines i recursos urgentment. "La reactivació socioeconòmica ha d'arribar a tots els pobles i ciutats" han defensat.

En un comunicat, han subratllat que els consistoris han hagut de fer un gran esforç per adaptar-se a les noves mesures de seguretat derivades del virus. En aquest sentit, han recordat que s'han hagut de reforçar els serveis de neteja, incrementar les tasques de vigilància i policia local, comprar equips i materials de protecció, així com mantenir les estructures dels centres esportius, biblioteques i escoles bressol. Uns ajuntaments que, sostenen, "no s'han pogut endeutar o accedir a altres fonts de finançament".


D'altra banda, reclamen que aquests recursos arribin a tots els pobles i ciutats de Catalunya. Tal com ha remarcat el president de l'ACM i alcalde de Deltebre, Lluís Soler, són precisament els ens locals "els primers a rebre, atendre i resoldre les problemàtiques de la ciutadania" i "els últims pel que fa a recursos, competències, i accés a fons d'administracions superiors".

Un aspecte en el qual també ha volgut posar èmfasi la presidenta de l'FMC i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau. "La primera onada de la Covid-19 va ser a principis d'any, quan tots els ajuntaments teníem els pressupostos de l'any sense gastar, i vam poder fer canvis de partides i prioritzacions; ara ens agafa a finals d'any, sense recursos i amb les mateixes necessitats" ha subratllat.


D'aquesta manera, recorden que ja des del passat mes d'abril, el municipalisme català va reclamar també un fons extraordinari i incondicionat de cooperació local, dotat amb un mínim de 150 milions d'euros (MEUR), per l’exercici 2020, i 150 MEUR més per l'any 2021. 

Un conveni amb Interior

Una altra de les peticions de les dues entitats municipalistes, és la materialització del conveni acordat amb el Departament d'Interior. En aquest es va decidir que els consistoris podran rebre bona part dels recursos obtinguts a partir de les sancions imposades per les policies locals del país durant el primer confinament.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació