Dijous, 18 d'abril de 2024
ramaderia

Unió de Pagesos demana compensar als ramaders pels «danys col·laterals» de l'os

En marxa al Pallars Sobirà una prova pilot de geolocalització per conèixer comportaments anòmals dels animals i saber-ne la causa

Redacció 30 d'octubre de 2020 a les 10:02
Imatge de vaques que han patit estrès a Lladorre a causa de la presència de l'os | Unió de Pagesos
Unió de Pagesos denuncia que l'impacte "real" de l'os en la ramaderia extensiva del Pirineu no són només els atacs certificats per l'administració, que enguany han estat 19 en bestiar i arnes, sinó que va "molt més enllà" i també provoca altres afectacions.

Des del sindicat remarquen que, a part dels atacs, s'estan perdent animals no localitzats per espantades i que hi ha afectacions per l'estrès dels ramats i per la reducció del període de pastura a causa de la presència de l'os. Per això, reclamen als departaments d'Agricultura i Territori que també es compensin als ramaders afectats aquests danys "indirectes" que dificulten el maneig dels ramats.

En aquest sentit, Unió de Pagesos, amb la col·laboració de sis explotacions ramaderes del Pallars Sobirà, ha posat en marxa una prova pilot de geolocalització que permet conèixer comportaments anòmals dels ramats i, així poder determinar si han estat provocats per l'os o bé per altres causes. A la vegada, el sindicat demana al Govern que es faci càrrec de la infraestructura necessària perquè les zones de muntanya comptin amb bona cobertura, sigui via telefònica o per satèl·lit per tal d'implantar aquests mètodes de geolocalització dels ramats. 

La prova pilot posada en marxa consisteix en la instal·lació al bestiar de 210 collars amb control remot que permeten conèixer els moviments dels ramats i també informació com ara la temperatura o el ritme cardíac dels animals, ha explicat el coordinador territorial d'Unió de Pagesos a Muntanya, Joan Guitart.

Al projecte hi participen sis explotacions ramaderes de la vall de Cardós, les valls d'Àneu i de la vall Farrera; de les quals dos són de cavalls, dos de vaques i dos d’ovelles, així com, l'empresa Digit Animal, les cooperatives Pirenaica i de Sort i l'IRTA. La iniciativa ha suposat una inversió de 150.000 euros, ja que també s'han hagut d'instal·lar repetidors de telefonia per poder disposar de cobertura a la zona per poder accedir a la informació provinent dels animals.


Incrementar les indemnitzacions pels danys en races autòctones 

D'altra banda, Unió de Pagesos reclama a Territori i Sostenibilitat que actualitzi els barems de valoració econòmica de les indemnitzacions per danys i que aquests s'incrementin un 25% del barem quan afectin races autòctones inscrites en el corresponent llibre genealògic i animals de producció ecològica inscrits al CCPAE.

El sindicat reclama que s'indemnitzi amb el 100% del barem quan la causa de la mort sigui indirecta si es demostra pericialment que ha estat arran de l'espantament i fugida per la presència de l'os, així com dels animals desapareguts que pasturaven en el lloc de l'animal mort i no han estat localitzats. Des d'Unió de Pagesos defensen que aquestes mesures han de contribuir a fer que "la convivència entre l'os i la ramaderia extensiva sigui possible".

Finalment, Guitart ha remarcat que en els darrers anys "s'estan perdent ramaders i també hi perd el territori". En aquest sentit, ha indicat que la reducció del temps de pastura o abandonament de les pastures "comporta una gestió ineficaç i perjudicis ambientals a mitjà i llarg termini al territori". 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació