16 d'abril de 2024
residus

El Consell Comarcal del Pallars Jussà congela la taxa de residus a les empreses

Als domicilis particulars el rebut s'incrementa 9 euros i la quota quedarà en 99,74 euros

Redacció 28 d'octubre de 2020 a les 10:12
La sala d'actes de l'Epicentre ha allotjat el ple comarcal | CCPJ
El ple del Consell Comarcal del Pallars Jussà ha aprovat aquest dimarts al vespre la taxa de residus per a l’any 2021. El president de l'ens, Josep Maria Mullol, ha explicat que, "conscients de les dificultats que travessen gran part de les empreses pallareses", enguany han fet "un esforç" per no incrementar els costos de la recollida de residus, motiu pel qual s’ha congelat la taxa de residus a les activitats econòmiques. 

Pel que fa als habitatges particulars, el 2021 pagaran 9 euros més i la quota quedarà en 99,74 euros en total, per sota de comarques i poblacions veïnes com el Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça, la Val d’Aran, la Seu d’Urgell o Balaguer. 

Un dels objectius que el consell s'ha marcat és incrementar el reciclatge a la comarca. Aquest actualment se situa, segons dades de la Generalitat, en el 41,81%. Es tracta d'una xifra superior a la de l’any anterior, però lluny encara del 50% que estableixen les directives europees i que suposa una penalització econòmica que acaba repercutint en el rebut.

Aquest sobrecost és degut a el cànon que paguen els residus no reciclats que van a l’abocador, que gestiona la Generalitat, i a l’augment de costos del trasllat i tractament dels líquids -els lixivats- que generen. Per l’any 2021 es preveu que aquestes despeses tinguin un cost de 270.000 euros, un 30% més de la mitjana fins ara.

Per millorar els paràmetres de reciclatge i complir progressivament amb els estàndards europeus, a més de les campanyes que ja es porten a terme, s’ha elaborat una diagnosi estratègica on es plantegen noves maneres d’actuar que caldrà estudiar amb els ajuntaments. Aquest mes de novembre s’implantarà a Tremp una prova pilot que permetrà donar incentius als usuaris que més reciclin mitjançant l’ús d’una aplicació mòbil que recollirà el nombre d’envasos que recicli cada usuari.

Es mantindran, de cara al 2021, els serveis de recollida de residus com la deixalleria mòbil que recorre la Pobla de Segur, Tremp i Isona, així com la recollida d’andròmines a demanda, la recollida en les principals poblacions a grans productors de paper i cartró o la recollida domiciliària d’oli.

D’altra banda, el plenari també ha aprovat el Pla d’Igualtat d’Oportunitats del Consell Comarcal, una eina de treball que busca avançar cap a la promoció de la igualtat d’oportunitats entre dones i homes.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació