Divendres, 26 d'abril de 2024
esquí

En Comú Podem reclama al Govern condicions de treball dignes per als monitors d’Espot i Port Ainé

El grup parlamentari s'ha reunit amb els monitors de les estacions d'FGC i ha registrat una bateria de preguntes per al Govern

Redacció 27 d'octubre de 2020 a les 07:51
Tècnics d'esports de neu de Port Ainé durant les protestes del passat mes de gener | ATEN
El grup d'En Comú Podem (ECP) ha instat el Govern de la Generalitat a garantir unes condicions laborals amb totes les garanties i drets per als monitors i monitores d'esports d'hivern que presten els seus serveis en estacions d'esquí gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), entre les quals Espot i Port Ainé. En aquest sentit, el diputat Lucas Ferro ha interpel·lat el conseller d'Empresa, Ramon Tremosa, durant el debat sobre el model turístic de Catalunya.

Al mateix temps, la formació ha registrat una bateria de preguntes adreçades al Govern que recullen les inquietuds mostrades per aquest col·lectiu en una reunió mantinguda aquest mes d'octubre entre representants dels monitors de les escoles de les estacions i una delegació d'En Comú Podem. Entre les preguntes plantejades al Govern, ECP demana per què no s'han inclòs en els concursos públics clàusules de salvaguarda dels drets laborals dels monitors i monitores, ni garanties del seu acompliment efectiu i de denúncia en cas d'incompliment. A més, es demana si la Generalitat està en condicions de garantir que s'estan complint les obligacions, tant laborals, com de centre de treball dins la comarca, per part de les concessionàries dels serveis.

ECP també pregunta per les tasques de fiscalització que ha fet el servei d'inspeccions del Departament de Treball sobre les condicions laborals dels treballadors i treballadores de les estacions gestionades per FGC, així com informació sobre el nombre de professors d'esports d'hivern acreditats i censats al Registre Oficial de Professionals de l'Esport de Catalunya. En Comú Podem també reclama que es promogui la regulació de la figura de monitor i monitora d'esports blancs.

La diputada d'ECP al Parlament, Yolanda López, recorda que les protestes del sector "venen de lluny”. “Tot i que fa anys la Generalitat va respondre a les reivindicacions del col·lectiu amb mesures que pretenien erradicar la figura dels falsos autònoms, les condicions laborals s'han continuat devaluant, tant pel que fa a la retribució, com en l'estabilitat laboral o la manca de mesures contra riscos sanitaris, una qüestió especialment preocupant en l'actual moment de pandèmia", ha afegit López.

Per la seva banda, la portaveu d’ECP a l’Alt Pirineu i Aran, Txell Teruel, destaca que, amb la temporada d’esquí a punt de començar, "no ens consta que FGC hagi fet res per millorar les condicions de treball dels monitors i monitores, com es van comprometre a fer arran de la vaga del mes de gener passat a Port Ainé", quan un conflicte entre els centres de formació de l’estació i un proveïdor de l’hotel "encara precaritzava més la seva situació laboral", segons afirma Teruel. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació