Dijous, 18 d'abril de 2024
medi ambient

Troben un obús de la Guerra Civil durant la 3ª jornada de neteja del projecte «IniciativaRius»

En total ja s’han extret cinc tones de ferralla entre les quals hi ha dos cotxes que portaven 20 anys a la llera del riu

Redacció 26 d'octubre de 2020 a les 09:58
Voluntaris retiren un vehicle de la llera del riu Noguera Pallaresa | Agència de Residus de Catalunya
Un centenar de voluntaris han participat aquest passat cap de setmana en la tercera jornada del projecte IniciativaRius que durant aquestes setmanes l'Associació Esportiva Pallars està desenvolupant als rius del Parc Natural de l'Alt Pirineu. Durant la jornada de dissabte es van treure del riu un total de cinc tones de ferralla i deixalles diverses, que s'han sumat a les altres dues tones que ja s'havien tret en les dues jornades anteriors i que han quedat exposades a la plaça Caterina Albert de Sort.
 
Entre la ferralla extreta del riu Noguera Pallaresa, en el seu tram entre Llavorsí i Collegats, els voluntaris van descobrir un cilindre d'aspecte sospitós. Després de comunicar-ho als Mossos d'Esquadra, els agents van confirmar que es tractava d'un obús d'artilleria de la Guerra Civil i immediatament van perimetrar i desallotjar la zona. Al lloc de la troballa es va personar la unitat dels TEDAX que es va fer càrrec de la munició. La zona on es va descobrir l'artefacte va registrar cruentes batalles durant l'estabilització del front al Pallars els darrers mesos de la Guerra Civil.

A part de la troballa de l'obús, també es va retirar del riu dos cotxes que feia 20 anys que eren a la llera del riu. Es tracta d'un Citroën GS i un Seat Ritmo que voluntaris i membres del cos de Bombers de la Generalitat varen aconseguir treure de la Noguera Pallaresa, no sense dificultats. Josep Maria Tost, director de l'Agència de Residus de la Generalitat, va participar en la jornada de diumenge i va quedar molt sorprès de la capacitat de mobilització del voluntariat, tal com va manifestar a les xarxes socials.
 
El proper dissabte, 31 d'octubre, finalitzarà la neteja amb accions en diverses zones de la Noguera de Cardòs. L'organització confia que, malgrat la situació de la Covid-19, es pugui dur a terme l'activitat tot i que no descarten suspendre les accions si la situació empitjora. La IniciativaRius està organitzada i coordinada per l'Associació Esportiva Pallars i té el suport dels municipis de la zona, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà i el Parc Natural de l'Alt Pirineu.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació