Dijous, 25 d'abril de 2024
coronavirus

Creixen els contagis de Covid-19 al Pallars amb 16 nous positius en una setmana

El Pallars Jussà registra 12 nous casos, mentre que el Sobirà en suma quatre i torna a tenir el risc de rebrot alt 37 dies després

Jordi Ubach Llorens 22 d'octubre de 2020 a les 11:15
Una infermera prepara una mostra per fer el test ràpid | ACN
La situació del coronavirus a les comarques pallareses continua empitjorat, tot i que no ho faci al ritme de la resta del país. Només al Pallars Jussà, en tota la setmana passada -entre el 12 i el 18 d’octubre- es van registrar 12 nous positius per Covid-19, els mateixos que la setmana anterior. Aquests nous casos s'han detectat a Tremp (5), la Pobla de Segur (5) i Isona i Conca Dellà (2). 

Així, segons les dades fetes públiques aquest dijous pel Departament de Salut, el Pallars Jussà té actualment un risc de rebrot alt, de 247,13, malgrat sigui una xifra inferior respecte la setmana anterior, quan era de 330,88. 

El Pallars Sobirà, per la seva banda, torna a tenir un risc de rebrot alt (160,49), un fet que no succeïa des del passat 14 de setembre. La comarca ha sumat quatre nous casos de Covid-19 en el mateix període comprès entre el 12 i el 18 d’octubre, els que s’han detectat als municipis d’Esterri d’Àneu (2) i Baix Pallars (2). 

Es tracta de dos positius més que la setmana anterior i tres més que dos setmanes enrere, fet que denota, encara que amb xifres molt baixes, l’augment dels contagis al Pallars Sobirà. Malgrat aquest augment, la comarca és la que té el segon risc de rebrot més baix de tot Catalunya, ara per sota de l’Alt Camp. Val a dir que en zones amb baixa densitat de població i un comportament de pocs contagis, com és el cas del Pallars, qualsevol petit increment pot distorsionar les dades sense que la situació sigui de gravetat.

La mitjana d'edat entre els nous contagis en el conjunt del Pallars baixa una mica més respecte al setmana anterior. Ara és de 35,81 anys i set dies enrere era de 49,36. En total, des de l'inici de l'episodi a mitjans de març, el Pallars suma 285 positius, dels quals 218 s'han produït al Pallars Jussà i 67 al Sobirà.

Durant la setmana passada es van realitzar un total de 313 proves -PCR i tests d’antígens- a les comarques pallareses, de les quals 239 es van fer al Pallars Jussà i 74 al Sobirà. Són 122 anàlisis més de les que s’havien fet la setmana anterior. El percentatge de tests amb resultat positiu ha estat de 5,91% al Jussà i de 4,11% al Sobirà. Cal tenir en compte que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no superar el llindar del 5% per evitar la propagació del virus.


Puja la velocitat de propagació al Sobirà i baixa al Jussà

El Pallars Sobirà és de les dos comarques pallareses la que té l’índex Rt més alt, amb 1,57, augmentant significativament respecte la setmana anterior, quan era de 0,86. Al Pallars Jussà, en canvi, aquesta dada ha baixat considerablement i se sitúa ara als 1,20 punts, quan la setmana passada era de 3,33.

L’índex Rt calcula la velocitat de propagació de la malaltia mesurant el nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. Que aquesta xifra es mantingui per sota d’1 és clau per frenar l'expansió de la Covid-19, ja que significa que una persona infectada ja no transmet el virus a més d'una persona. No és el cas, ara mateix, de cap de les dos comarques pallareses.


Com es calcula el risc de rebrot?

El risc de rebrot es calcula a partir de l'índex EPG, que posa en relació la velocitat de propagació dels darrers set dies amb la incidència acumulada per 100.000 habitants de les últimes dos setmanes. El resultat permet saber si el risc de rebrot és baix (menys de 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100) o alt (més de 100).

Per minimitzar l'impacte del retard en computar les xifres, el Departament de Salut mostra al seu web les dades a partir del quart dia anterior a la data actual. És per això que en aquesta notícia mostrem dades fins el 18 d'octubre. El motiu, segons Salut, és que els números poden variar d’un dia a l’altre donada la peculiaritat de la situació.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació