Divendres, 19 d'abril de 2024
vall fosca

La Vall Fosca tindrà un centre de visitants del cel fosc d’Aigüestortes

Calvet anuncia que el nou centre de visitants del Parc Nacional i el projecte del carrilet de la Vall Fosca es podrien començar a executar en poc més d'un any

Redacció 19 d'octubre de 2020 a les 09:38
Calvet ha visitat el Museu Hidroelèctric de Capdella | Territori
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha anunciat aquest cap de setmana que la Torre de Capdella comptarà amb un centre de visitants del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Ho ha dit a la Torre de Capdella, on ha visitat la Casa Matter, l'edifici que ha cedit l'ajuntament per instal·lar-hi aquest futur centre d’informació.

La Casa Matter, situada a l'accés sud del Parc Nacional per la Vall Fosca i que acollia als seus inicis la direcció de la central hidroelèctrica, es dedicarà exclusivament a la difusió i promoció de la singularitat del cel nocturn del Parc Nacional d'Aigüestortes, així com dels deu municipis d'àrea d'influència, que compten amb la certificació de Reserva i Destinació Turística Starlight des del 2018.

Calvet ha indicat que la casa "s'especialitzarà a explicar el projecte" i s'ha mostrat convençut que servirà per "aconseguir més visitants per al territori i per al Parc Nacional", ja que segons considera, "generarà ocupació i dinamitzarà l'economia, sempre de manera ordenada". "El Parc té mig milió de visitants a l'any i en pot tenir més, de forma endreçada i sostenible", ha puntualitzat Calvet, "per donar més vida al territori". 

L'edifici data del 1912 i compta amb una superfície útil de 449 m2. El projecte preveu rehabilitar els quatre nivells i una zona exterior, i adaptar l'edifici a persones amb mobilitat reduïda. Aquest acollirà una exposició permanent sobre els valors del cel nocturn, del patrimoni natural i cultural, i disposarà de sales polivalents per fer-hi activitats. La zona enjardinada acollirà itineraris de flora, aprofitant els terrasses de l'antic viver forestal, activitats permanents, i una zona de pícnic coberta.

El Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici compta en l'actualitat amb un Punt d'Informació a l'estany Gento, operatiu durant el període de funcionament del telefèric de la Vall Fosca, de juliol a setembre.

Recuperació del carrilet de la Vall Fosca

D'altra banda, Calvet ha destacat que una altra peça clau per a la dinamització de l'economia a la Vall Fosca és el projecte de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) per recuperar el carrilet, l'antic sistema de mobilitat de la central hidroelèctrica. El conseller ha indicat que tant el ferrocarril com la Casa Matter es recuperaran amb l'objectiu de posar-los "al servei del territori”.


Pel que fa el calendari, el conseller ha concretat que enguany i durant el 2021 es treballarà en la redacció dels projectes i l'obtenció de finançament. En aquest darrer aspecte, Calvet ha dit que parlaran amb d'altres administracions, "especialment la de l'Estat", per aconseguir fons que ajudin a tirar endavant aquesta actualització de l’oferta de la Vall". Calvet preveu que els treballs es puguin executar de cara l'any 2022.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació