Dimarts, 23 d'abril de 2024
processionària

Tractaments contra la processionària als municipis de Senterada, Conca de Dalt i Abella de la Conca

El Departament d'Agricultura actuarà amb mitjans aeris sobre 1814 hectàrees al Pallars Jussà

Redacció 13 d'octubre de 2020 a les 10:29
Detall d'erugues de processionària del pi | Agricultura
El Departament d’Agricultura té en marxa la campanya de tractaments aeris per al control de la processionària del pi. En total, es tractarà una superfície de 15.000 hectàrees de 8 comarques i 23 municipis. A les comarques pallareses, els treballs s'efectuaran al Pallars Jussà en un total de 1814 hectàrees als municipis de Senterada, Conca de Dalt i Abella de la Conca. En aquesta campanya, es tractaran menys hectàrees que l’any passat, ja que s'han detectat menys zones amb afectació greu.

El tractament més efectiu per combatre la processionària en l’àmbit forestal és l’aeri, que s’aplica a la tardor, en els primers estadis de desenvolupament de les erugues. D’acord amb els estudis d’avaluació de les campanyes que es fan cada any, les defoliacions a les zones tractades són molt inferiors a les zones equivalents no tractades, la qual cosa en demostra l’efectivitat. Enguany, el nivell d’afectació és inferior per raons meteorològiques, però sobretot per haver mantingut els nivells de tractaments aeris de control dels darrers anys.

El percentatge de les pinedes amb algun grau d’afectació per aquest insecte a Catalunya es manté al voltant del 20%. Continuen disminuint les afectacions més greus i les que provoquen les molèsties més importants pel que fa a salut, ramaderia, oci i paisatge. L’any 2016, les afectacions greus eren de quasi 60.000 hectàrees; aquest any 2020, són de 13.300.

La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) és un insecte autòcton, i l’objectiu d’aquests tractaments no és erradicar aquest organisme sinó contribuir a l’equilibri natural de les seves poblacions a les pinedes. Cal recordar que, a més d’ocasionar importants perjudicis a les economies locals en turisme rural, ramaderia o el sector forestal, també origina urticària i trastorns al·lèrgics a les persones i els animals.

El producte que s’utilitza per a erradicar la processionària és biològic (Bacillus thuringiensis kurstaki), compatible amb l’agricultura ecològica, i no està classificat com a tòxic ni com a perillós per al medi ambient ni per als organismes aquàtics. A més, cal tenir present les limitacions de la normativa relativa als tractaments aeris que prohibeix els tractaments a menys de 100 metres de zones habitades.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació