Dissabte, 20 d'abril de 2024
coronavirus

El risc de rebrot torna a ser baix a tot el Pallars amb un únic cas en una setmana

El Pallars Jussà i el Sobirà són les úniques comarques catalanes, juntament amb l’Alta Ribagorça, amb un risc de rebrot baix

Jordi Ubach Llorens 8 d'octubre de 2020 a les 11:44
Una sanitària fent una prova PCR a l’interior d’un vehicle | Marc Solé
Millora notable de la situació del coronavirus a les comarques pallareses, que en tota la setmana passada, entre el 28 de setembre i el 4 d’octubre, només va registrar un únic cas, el que es va detectar al municipi d’Alins. Aquesta bona tendència ha fet disminuir el risc de rebrot a tot el Pallars i ha convertit el Jussà i el Sobirà -juntament amb l’Alta Ribagorça- com les úniques comarques catalanes amb un risc de rebrot baix.

Destacable és el cas del Pallars Jussà, que en tot aquest període no ha sumat cap nou positiu per Covid-19, un fet que no es produïa des de feia gairebé tres mesos, segons les dades fetes públiques aquest dijous pel Departament de Salut. Fa dos setmanes, recordem, la comarca en va sumar set, tots ells a Tremp. El risc de rebrot al Jussà, doncs, ha baixat dràsticament i ha passat dels 120,38 punts de fa una setmana als 13,79 d’aquesta. 

El Pallars Sobirà, per la seva banda, només ha sumat un cas en el mateix període comprès entre el 28 de setembre i el 4 d’octubre, el que es va registrar a Alins. Es tracta d’un cas menys que la setmana anterior, quan se’n van sumar dos al terme municipal d’Alt Àneu. Amb aquest únic cas, actualment el risc de rebrot al Pallars Sobirà baixa gairebé 30 punts i torna a ser baix, de 14,59.

Pel que fa a la mitjana d'edat entre els nous contagis en el conjunt del Pallars, aquesta ha augmentat 25 punts respecte la setmana anterior (63) i se situa ara als 88 anys. En total, des de l'inici de l'episodi a mitjans de març, el Pallars suma 251 positius, dels quals 192 s'han produït al Pallars Jussà i 59 al Sobirà. 

Durant la setmana passada es van realitzar un total de 170 proves PCR a les comarques pallareses, de les quals 120 es van fer al Pallars Jussà i 50 al Sobirà. Són gairebé un centenar de proves menys que les que s’havien fet les dos setmanes anteriors. El percentatge de tests amb resultat positiu ha estat del 0% al Jussà -ja que no hi ha hagut casos- i de 2% al Sobirà. Són molt bones xifres, tenint en compte que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no superar el llindar del 5% per evitar la propagació del virus.

La velocitat de propagació segueix per sota d’1 al Pallars

El Pallars Jussà és de les dos comarques pallareses la que té l’índex Rt més baix, amb 0,24, disminuint 0,67 punts respecte la setmana anterior. Al Pallars Sobirà també és força baix, de 0,29, el que suposa un descens de 0,57 punts respecte la setmana anterior. L’índex Rt calcula la velocitat de propagació de la malaltia mesurant el nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. Que aquesta xifra es mantingui per sota d’1 és clau per frenar l'expansió de la Covid-19, ja que significa que una persona infectada ja no transmet el virus a més d'una persona. 

Com es calcula el risc de rebrot?

El risc de rebrot es calcula a partir de l'índex EPG, que posa en relació la velocitat de propagació dels darrers set dies amb la incidència acumulada per 100.000 habitants de les últimes dos setmanes. El resultat permet saber si el risc de rebrot és baix (menys de 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100) o alt (més de 100).

Per minimitzar l'impacte del retard en computar les xifres, el Departament de Salut mostra al seu web les dades a partir del quart dia anterior a la data actual. És per això que en aquesta notícia mostrem dades fins el 4 d'octubre. El motiu, segons Salut, és que els números poden variar d’un dia a l’altre donada la peculiaritat de la situació.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació