Dimecres, 24 d'abril de 2024
fòssils

Intervenen al «senyor dels crancs» més de 8.000 fòssils espoliats durant 25 anys

Les peces van ser sostretes per l'home, de 70 anys, de diferents jaciments catalans entre els quals el de Salàs de Pallars i Sensui

Redacció 29 de setembre de 2020 a les 10:03

Els Mossos d'Esquadra han intervingut 8.244 fòssils espoliats en diversos jaciments paleontològics de Catalunya en els darrers anys. Segons un comunicat de la policia catalana, les peces haurien estat sostretes presumptament per un home de 70 anys conegut com "el senyor dels crancs" perquè majoritàriament tenia crustacis decàpodes de quatre espècies diferents. 

Els fets es remunten al mes de març, quan els Agents Rurals van enxampar l'espoliador amb divuit fòssils de crancs que acabava d'extreure del jaciment del Paratge del Clot Sant Romà, a Bellprat (Anoia). Les peces que acabava d'extreure del jaciment tenien una antiguitat d'entre 35 i 45 milions d'anys.  A banda, també se li va comissar una targeta de memòria amb fotografies d'extraccions similars. Arran d'aquests fets, la Fiscalia de Patrimoni Històric va escorcollar el seu domicili d'Igualada on es van trobar milers de fòssils, mapes i documentació dels jaciments paleontològics afectats. Segons la investigació policial, l'home cometia delictes similars com a mínim des del 1996.

La investigació i les actuacions policials han conclòs que el valor dels danys ocasionats i el material intervingut supera els 140.000 euros. Actualment els fòssils decomissats són en dipòsit judicial als magatzems del Departament de Cultura, ja que totes les restes arqueològiques i paleontològiques són de titularitat pública. Pel que fa a l'acusat, la jutgessa del cas ha prohibit a l'home entrar als cinc jaciments catalans saquejats, entre els quals hi ha el de Salàs de Pallars i Sensui, a la Pobla de Segur.

Les extraccions de jaciments no autoritzades són delictes amb penes que poden arribar als tres anys de presó. Extraure fòssils sense una metodologia científica malmet el jaciment i comporta la pèrdua d'informació històrica de forma permanent.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació