Divendres, 26 d'abril de 2024
creu de sant jordi

L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu recull la Creu de Sant Jordi 2020

La Generalitat ha reconegut l’equipament pel seu treball de recuperació, restitució i difusió de l’etnografia de les Valls d’Àneu i de la resta del Pallars des de fa més de 25 anys

Jordi Ubach Llorens 22 de setembre de 2020 a les 08:04
Ticó i Abella durant l’acte d’entrega de la Creu de Sant Jordi | Ecomuseu
El director de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, Jordi Abella, ha recollit aquest dilluns al vespre la Creu de Sant Jordi que la Generalitat ha atorgat enguany a l’equipament cultural del Pallars Sobirà, acompanyat de l’alcalde d'Esterri d'Àneu i president del consorci de l’Ecomuseu, Pere Ticó. Ha estat en un acte celebrat al Saló de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i que ha estat presidit pel president Quim Torra.

La Generalitat ha reconegut l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu pel seu treball de recuperació, restitució i difusió de l’etnografia de les Valls d’Àneu i de la resta del Pallars des de fa més de 25 anys. Pel Govern, el compromís de l’Ecomuseu amb el seu entorn ha quedat demostrat a través de les activitats de dinamització social i comunitària del territori. En destaca també la seva tasca de recuperació, promoció i reivindicació de l’artesania pirinenca com a producte de qualitat, que considera que ha esdevingut motor per a la dinamització de nous mercats.

En total, enguany s'ha concedit la Creu de Sant Jordi a 29 personalitats i 15 entitats del conjunt de Catalunya que han destacat pels serveis prestats al país en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural. Entre la resta de guardonats destaquen els pares de Guillem Agulló, Laia Sanz, Carme Salvador, els germans Roca o l’entitat Pallassos sense fronteres.

En declaracions a Pallars Digital, el director de l’Ecomuseu, Jordi Abella, ha expressat la seva alegria i emoció pel reconeixement, i ha reivindicat el paper dels equipaments patrimonials com a “necessaris pel país” en moments de “molta complexitat” com l’actual. Abella ha qualificat de “fonamental” el paper de dinamització social que els museus poden jugar, especialment al Pirineu, on el futur és incert. Per Abella, el reconeixement de la Generalitat va en aquesta línia.

Per la seva banda, l’alcalde d’Esterri d’Àneu, Pere Ticó, ha qualificat d’”orgull” poder assistir al “merescut” reconeixement a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, de qui ha agraït la dedicació de tot el seu equip.
 
Durant l’acte, Torra ha dit que els guardonats són un “clar exponent d’humanisme”, que com a “generadors de talent, de cultura i llibertat”, han contribuït a “projectar el país al món”. En aquesta mateixa línia, el cap del Govern ha definit els guardonats com “un exemple i un reflex del que és Catalunya”, de “l’esperit de treball, capteniment, solidaritat i compromís de la societat catalana, que evidencien que som un poble amb vocació de futur i personalitat pròpia”.

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements de la Generalitat de Catalunya. Va ser creada l’any 1981 amb la finalitat de distingir aquelles persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural. Jordi Creus, Carles Canut, Llorenç Sànchez o Josep González són alguns dels pallaresos que ja han rebut aquesta distinció, així com el Consell Cultural de les Valls d’Àneun o l’Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació