Dijous, 30 de maig de 2024
turisme

Àreu aposta per regular l'aparcament de la Pica d'Estats però ho deixa en mans dels veïns

El pàrquing de la Molinassa té capacitat per a 90 cotxes i la majoria de dies d'aquest estiu s'ha vist desbordat amb més de 200

Redacció 18 de setembre de 2020 a les 09:57
Imatge del pàrquing de La Molinassa, ple de vehicles durant aquest estiu | mberasti
L'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) d'Àreu considera necessària la regulació de l'accés rodat a l'aparcament de la Pica d'Estats, amb una capacitat per a 90 vehicles però que la majoria de dies d'aquest estiu s'ha vist "desbordat" amb més de 200 cotxes que hi volien accedir. Tot i això, el president de l'EMD, Iu Escolà, ha afirmat que la decisió l'han de prendre els veïns del poble, propietaris de la pista i els terrenys.

Àreu és l'únic accés per anar a la Pica d'Estats des de Catalunya. Anualment, travessen el poble de 74 habitants uns 10.000 vehicles. Escolà entén que la regulació no es pot fer de manera "precipitada" i alerta que s'ha de fer molt bé per evitar desplaçar el problema al poble d'Àreu. Des del poble fins a l'aparcament de la Molinassa, el més proper al cim més alt de Catalunya, hi ha uns 12 quilòmetres per pista forestal. Aquest estiu, com molts punts del país, s'ha vist desbordat i l'aparcament s'ha quedat petit la majoria dels dies, un fet que ha provocat que els conductors deixin els cotxes als vorals de la pista.Per altra banda, l'Entitat Municipal Descentralitzada d'Isil i Alós es troba en la mateixa situació a la zona de Bonabé. Guillem Estevan, president de l'EMD, ha explicat que la pista d'accés a la zona i la muntanya és comunal i per tant seran els veïns els que decideixin com regular aquest espai. Estevan ha afegit que s'ha de trobar una fórmula que sigui funcional tant pels veïns com pels turistes. De moment, ja estan treballant per ampliar la zona d'aparcament del refugi del Fornet per passar de les 20 places actuals a més de mig centenar.

Estevan s'ha mostrat convençut que a mig o llarg termini aquest accés s'acabarà regulant i ha afegit que "s'ha de fer molt bé" per no traslladar el problema a un altre punt o als pobles d'Alós o Isil. El president de l'EMD ha recordat que per les falles d'Isil ja habiliten zones d'aparcament però quan aquests espais estan plens els vehicles aparquen pels vorals de la carretera. Això és el que volen evitar amb qualsevol regulació; solucionar el problema a l'entrada de Bonabé i traslladar-lo a un altre punt.

Tots els ajuntaments es mostren convençuts de la necessitat d'una regulació de l'accés rodat a espais naturals i es mostren favorables a un assessorament d'una administració superior o del Parc Natural de l'Alt Pirineu, però tots coincideixen que la propietat de la pista forestal i dels terrenys és del poble i seran els seus veïns aquells que diguin sí o no a una determinada regulació.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació