Diumenge, 21 de juliol de 2024
lectura fàcil

​Pallars Digital i Alba Jussà difondran informació accessible a tothom amb suplements en Lectura Fàcil

El diari es converteix en el primer mitjà de comunicació de Catalunya en adaptar la informació perquè sigui fàcilment comprensible per a totes les persones

Redacció 16 de setembre de 2020 a les 12:06
Responsables de Pallars Digital i Alba Jussà preparant la nova secció | Mireia Badia
El diari Pallars Digital i l’entitat Alba Jussà han acordat col·laborar conjuntament per adaptar la informació més destacada del diari de les comarques pallareses al mètode de Lectura Fàcil. D’aquesta manera i mitjançant una nova secció, anomenada Fem-ho fàcil, Pallars Digital oferirà a partir del mes d’octubre un suplement mensual amb les 10 notícies més rellevants del mes anterior.

Un equip d’experts en Lectura Fàcil validaran la informació abans de ser publicada, comprovant si és entenedora i proposant alternatives. La iniciativa compta també amb el suport de l’Associació Lectura Fàcil, una entitat sense ànim de lucre creada l’any 2013 que treballa per fer accessible la lectura, la cultura i la informació a tothom, amb especial atenció a les persones amb dificultats lectores.


La Lectura Fàcil és un mètode per adaptar i redactar textos, llibres i documents per fer-los més fàcils de llegir i comprendre. S’adreça a tota la població i, especialment, a persones amb dificultats lectores associades a la senilitat, una incorporació tardana a la lectoescriptura, un trastorn d’aprenentatge, una discapacitat intel·lectual o bé per afavorir l’accés a la informació a persones de parla estrangera i a infants.

Es tracta d’una iniciativa de caràcter inclusiu i que vol disminuir les barreres digitals a través de textos amb una presentació més clara, i que incorporen un lèxic més planer i unes estructures sintàctiques més senzilles. Més del 30% de la població té dificultats lectores i per això, es pretén garantir el dret a la informació i fer-la accessible a un ventall més ampli de població. 

El director del diari Pallars Digital, Jordi Ubach, ha explicat que aquesta iniciativa neix amb la voluntat de fer arribar l'actualitat de les comarques del Pallars a aquelles persones que tenen més dificultats en la comprensió lectora i ha recordat que l’accés a la informació és un dret que s’ha de garantir a tothom. Ubach ha agraït la col·laboració d’Alba Jussà i l’Associació Lectura Fàcil per fer realitat aquest projecte.

Pallars Digital, primer diari català que ofereix informació en Lectura Fàcil

La col·laboració entre Alba Jussà i Pallars Digital converteix el diari de les comarques pallareses en el primer mitjà de comunicació de Catalunya en adaptar la informació perquè sigui fàcilment comprensible per a totes les persones. A nivell estatal hi ha un precedent, el d’El Periódico de Aragón, que l’any 2017 va estrenar la secció Te lo contamos fácil
 

Un usuari d’Alba Jussà consultant un ordinador. Foto: Alba Jussà


Cal mirar a Europa per conèixer altres casos de mitjans de comunicació amb informacions adaptades en Lectura Fàcil, com el del setmanari suec 8 Sidor o altres experiències als Països Baixos. La primera entrega de la nova secció de Pallars Digital en Lectura Fàcil es publicarà a principis d’octubre amb el recull de les notícies més destacades del mes de setembre.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació