Divendres, 26 d'abril de 2024
patrimoni

Alt Àneu expropiarà el castell de València per poder rebre ajuts i restaurar-lo

El terreny, de 13.000 metres quadrats, està actualment en mans de particulars

Redacció 27 d'agost de 2020 a les 10:55
Panoràmica del castell de València d'Àneu | Dansàneu
L'Ajuntament d'Alt Àneu ha anunciat que expropiarà les restes del castell de València d'Àneu, una superfície de 13.000 metres quadrats, bona part dels quals són actualment propietat de diversos particulars. El consistori té la voluntat d'inscriure aquests terrenys al registre de la propietat, juntament amb la resta del recinte, que de fet ja és de propietat municipal. 

Es tracta del primer pas per tal de poder optar a subvencions que permetrien restaurar i conservar aquest edifici patrimonial, considerat com el darrer bastió de l'antic Comtat del Pallars, i que està datat entre els segles XI i XII. En aquest sentit, l'alcalde Xavier Llena ha explicat al diari Segre que per rebre les subvencions és necessari que l'ajuntament acrediti la propietat dels immobles perquè es puguin restaurar amb fons públics.

Primers acords amb els propietaris

De moment, part dels propietaris ja han acceptat cedir els terrenys al consistori. Mentre uns ho han fet de manera gratuïta, d'altres rebran una compensació simbòlica: un euro per metre quadrat. En aquest sentit, Llena ha assegurat que s'instal·larà una placa al castell per agrair la seva col·laboració.

Les obres per conservar el castell de València estan recollides en un pla director aprovat fa uns anys, i que preveu inversions de 3,5 milions d'euros. Després que en les legislatures anteriors s'hagin realitzat actuacions en el recinte, el consistori preveu dur-ne a terme d'altres, com ara fer més visibles els murs o dotar l'espai d'un nou accés.

Així doncs, i un cop expropiats els terrenys, l'ajuntament aneuenc espera acollir-se a un conveni entre la Generalitat i la Fundació la Caixa per obtenir uns 600.000 euros per poder dur a terme aquestes actuacions.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació