Divendres, 19 d'abril de 2024
agència de la natura

El moviment «País Rural» neix amb l'objectiu de ser un altaveu de totes les necessitats del territori

El president del Consell del Sobirà, Carles Isús, ha estat escollit un dels quatre vicepresidents en l'assemblea fundacional d'aquest dissabte

Redacció 20 de juliol de 2020 a les 08:20
El president del Sobirà, Carles Isús, durant la seva intervenció en l'assemblea fundacional | País Rural
El nou moviment País Rural ha celebrat aquest dissabte la seva assemblea fundacional a l'església de Sant Francesc de Montblanc. Definint-se com una associació humanista i territorial, la plataforma proclama néixer "amb la voluntat d'unir ajuntaments, associacions, empreses i ciutadans en defensa de la Catalunya rural". 


A l'acte hi han participat unes 150 persones, que han escollit la direcció de l'entitat i han aprovat el manifest fundacional i els estatuts. El Pallars ha obtingut representació en el consell executiu de la plataforma, ja que Carles Isús, president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, ha estat escollit com un dels quatre vicepresidents de l'entitat.

Isús ha declarat que el moviment vol ser "un altaveu de totes les necessitats del món rural" i que la transversalitat és un element molt important. "Aquí hi tenen cabuda tots els colors polítics, agents socials, associacions, institucions i propietaris forestals i comunals per tal de copsar d'una manera real totes les necessitats del país rural". 

Per altra banda s'ha aprovat el manifest fundacional, titulat Un gran país rural, on es defineixen els grans objectius del moviment. El text destaca "el gran desequilibri que Catalunya pateix territorialment, atès que la majoria dels seus habitants viuen a Barcelona i l'Àrea Metropolitana", concretament el 71% de la població distribuïda en 59 ciutats.

Tanmateix, el manifest assenyala que 900 municipis catalans són rurals i "han de definir, projectar i executar les polítiques rurals i de natura que considerin més oportunes de forma autònoma i en col·laboració amb la Generalitat". En aquest sentit, el text demana posar fi als greuges que pateix el món rural, com ara el despoblament i el desequilibri territorial.

Finalment, el nou president de País Rural, Josep Maria Vila d'Abadal, ha qualificat l'Agència de la Natura com "un element més que ha tret al territori més capacitat de decisió". Així mateix, ha proposat un Estatut del municipi rural com a primer pas per trobar solucions i corregir lleis existents per tal de crear "una nova Catalunya". 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació