Dissabte, 27 d'abril de 2024
guerra civil

Gavet de la Conca es prepara per la segona campanya d'excavacions de la Guerra Civil

El projecte estudiarà les estructures i restes bèl·liques del Front del Pallars entre el 10 i el 19 de juliol

Redacció 10 de juliol de 2020 a les 11:10
Imatge d'una trinxera al municipi de Gavet de la Conca | El passat més recent
Un equip interdisciplinari de la Universitat de Barcelona intervindrà per segon any consecutiu al municipi de Gavet de la Conca entre el 10 i el 19 de juliol de 2020, dins la campanya emmarcada dins del Projecte Quadriennal de Recerca El Cinglo Alt: Arqueologia de la Guerra Civil al Front del Pallars

El projecte té l’objectiu d’ampliar el coneixement sobre el Front del Pallars a través de l’estudi de les estructures i la materialitat bèl·liques que han romàs al territori durant més de 80 anys. Aquestes restes resulten una excel·lent font d’informació que sovint determina i constata fets que no apareixen reflectits a la documentació històrica.

Els diversos materials que es troben a les trinxeres de la Guerra Civil permeten definir els espais i els seus usos quotidians per tal de comprendre la realitat que s'hi va viure. Així mateix, les estructures excavades permeten constatar si les ordres documentades de la rereguarda es duien a terme i quin va ser el desplegament real de cada bàndol sobre el territori. 

Segons la doctora Queralt Solé i Barjau, directora del projecte, "la materialitat és en si un document històric que fins ara no s'ha tingut prou en compte en l'estudi de la contemporaneïtat". A més, puntualitza que "a partir de l'estudi d'aquest patrimoni, fins ara poc analitzat des d'una perspectiva arqueològica i històrica, es vol revaloritzar aquesta font de coneixement". 

L'excavació estarà dirigida per l'arqueòloga Laia Gallego, i l'equip que es traslladarà al Pallars està format per professionals provinents de diferents àmbits, com l'arqueològic o l'històric, i especialitzats en la Guerra Civil. La seva tasca al Jussà anirà seguida de la feina de laboratori, que resultarà essencial per destriar la informació obtinguda durant la campanya d'estiu. 

L’equip de recerca El Passat Més Recent va iniciar les tasques sobre el territori l’estiu de 2019 amb la primera campanya arqueològica, que va consistir en la prospecció de l’àrea anomenada Cinglo Alt, que correspon a la Cota 1081, a la Serra de la Casilla. 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació