Divendres, 19 d'abril de 2024
fibra òptica

Ajuntaments i consells comarcals del Pallars busquen alternatives a la fibra òptica per tenir bones connexions

L'empresa catalana Wicat facilita internet a zones de difícil accés

Redacció 7 de juliol de 2020 a les 08:44
Imatge d'un repetidor de l'empresa Wicat a la Conca de Tremp | Wicat
El Consell Comarcal del Pallars Sobirà està treballant en un projecte amb l'empresa catalana Wicat per fer arribar el senyal de 100 Mbps d'internet a tots els pobles de la comarca. Segons el president de l'ens, Carles Isús, l'objectiu és que "ningú es quedi sense un bon servei d'internet al segle XXI", ja que el Govern està desplegant la fibra òptica a la mateixa comarca i la previsió és que passi a connectar del 14% al 90% de la població. 

En aquest sentit, l'Ajuntament de la Torre de Capdella va ser pioner en fer arribar un bon senyal d'internet a tots els pobles de la Vall Fosca. Ja des de l'estiu del 2019 tots els nuclis de la zona, per petits que siguin, disposen d'un internet amb un senyal de fins a 30 Mbps.


Josep Maria Dalmau, alcalde de la Torre de Capdella, ha explicat que una de les eines que tenen per lluitar contra el despoblament és facilitar l'accés a internet a tots els veïns. Portar l'internet a la Vall Fosca va suposar una inversió de 64.000 euros entre els ajuntaments de la Torre de Capdella, Sarroca de Bellera i Senterada. Posteriorment cada ajuntament va sufragar els costos de fer-lo arribar a tots els pobles del seu municipi, en el cas de la Torre de Capdella va ser d'uns 20.000 euros.

Per Dalmau es tracta d'un dels projectes dels quals se sent més "orgullós", perquè fa que des dels escolars, a les petites empreses, fins als treballadors de l'Ajuntament, disposin d'un bon servei d'internet, i tinguin les mateixes oportunitats digitals que els de la resta del país.
 

Detall d'una façana d'una cosa amb una antena d'internet de Wicat. Foto: Wicat


Connectar el Pallars Sobirà amb la Val d'Aran amb la fibra òptica de la Generalitat i estendre aquest servei a la Vall Cardós i la Vall Ferrera costarà 2,5 milions d'euros. En aquest sentit, el president comarcal ha afirmat que aquesta obra és molt important, però ha demanat que paral·lelament es desenvolupi el desplegament d'internet de fins a 100 Mbps a tots els pobles de la comarca. Isús també ha explicat que desenvolupar aquest projecte suposaria una inversió de 230.000 euros i permetria arribar a tots els pobles de la comarca per "petits i amagats que estiguin".

Wicat fa arribar l'internet de molt alta capacitat al Pallars mitjançant circuits troncals de la Fibra Òptica de la Generalitat. Aquest senyal d'alta capacitat es distribueix a l'usuari final, des de la xarxa de repetidors de Wicat, mitjançant radioenllaços. Aquesta tecnologia permet connexions inicialment de fins a 30 Mbps que s'aniran ampliant segons vagin augmentant les necessitats d'ample de banda dels usuaris.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació