Dijous, 25 d'abril de 2024
temps

El juny al Pallars ha estat un dels més plujosos dels últims anys

La temperatura a les cotes altes del Pirineu i Prepirineu han sigut més fredes en relació a la mitjana mensual

Redacció 3 de juliol de 2020 a les 12:15
El Pallars i la resta de Catalunya han viscut un dels mesos de juny més plujosos des del 1997. Així ho certifiquen les dades del Servei Meteorològic de Catalunya d'aquest mes de juny, que durant els seus primers dies ha patit pertorbacions que han afectat el centre i el sud del país, mentre que una massa d'aire càlid ha provocat un considerable augment de les temperatures i tempestes en zones de muntanya, especialment al Pirineu i Prepirineu. 
 
Així, durant els dies 3 i 4, l'episodi de pluges fortes va deixar quantitats considerables per sobre dels 30 litres al Prepirineu. Una tendència que va anar en augment durant els dies següents, entre el 6 i el 12, amb ruixats intensos relacionats amb la calor de la superfície i l'aire fred en alçada, que va provocar que a Espot es registressin fins a 110,2 litres.

Les precipitacions van seguir presents durant les següents setmanes, concretament durant els dies 24 i 25, quan la calor i la inestabilitat al nord del país van provocar fortes tempestes al Pallars. La mostra més significativa és l'aportada per l'estació de Sant Romà d'Abella, que va registrar 64,8 litres. En aquest sentit, però, la dada més rellevant és la de la precipitació màxima en un minut, que va afectar especialment punts del Pirineu i del Prepirineu, amb una intensitat de precipitació inusuals. 

Cal recordar, però, que els mesos d'estiu en aquests territoris és l'època més plujosa de l'any. Així, malgrat que els màxims de precipitació registrats siguin superiors, la diferència no ha estat tan destacada en comparació amb altres zones del país. En aquest sentit, cal destacar que el nombre de dies de pluja al Pirineu i Prepirineu ha superat els 20 dies, quan normalment la tendència en aquest mes oscil·la entre els 10 i els 15. 

Temperatures més fredes en zones altes 

A part de plujós, el mes de juny d'enguany ha estat el més fred de les últimes dècades, concretament des del 2013. Les diferències de temperatura mensual en relació amb les del període 1961-1990 han estat especialment significatives a les cotes elevades del Pallars Sobirà, destacant-ne Certascan, amb 1,5ºC menys, i Espot i Salòria amb 1,4ºC. 

A més, durant la primera quinzena de juny es van registrar nevades en zones d'alta muntanya del Pirineu, amb enfarinades a partir dels 2.000 i 2.500 metres, que van deixar gruixos inferiors als 10 cm, a excepció de Bonaigua i Certascan, que el dia 6 van arribar a tenir-ne 13 i 11 respectivament. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació