Divendres, 19 d'abril de 2024
operatiu policial

Desarticulada una organització que utilitzava les carreteres del Pallars per traficar amb éssers humans

S'han detingut dotze persones i identificat més de 1.000 víctimes entre les quals hi havia dones embarassades i menors

Redacció 12 de juny de 2020 a les 11:19
Imatge de l’operatiu policial entre els Mossos i la Guàrdia Civil | Mossos
Agents de la Divisió d'investigació Criminal de la Regió Policial dels Pirineus Occidentals dels Mossos d’Esquadra, conjuntament amb la Guàrdia Civil, han desarticulat una organització criminal internacional de tràfic d'éssers humans que operava principalment des de Rosselló (Segrià) i Mataró (Maresme) i que utilitzava les carreteres del Pallars per transportar les víctimes, indocumentades i sota coacció, en països europeus com França, Bèlgica o Alemanya.

En el decurs de la investigació s'han arrestat dotze persones que han ingressat a presó i s'han realitzat escorcolls a les demarcacions de Burgos, Lleida i Barcelona. També se n'han realitzat ​​tres a Portugal, dos a Alemanya i una detenció a Holanda. Aquesta investigació ha permès identificar prop de 1.000 víctimes, entre les quals hi havia dones embarassades i nens. També s'han intervingut dos quilos de marihuana i s'estimen uns beneficis de l'organització superiors als 500.000 euros des de l'inici de la investigació.

La investigació es va iniciar a finals de l'any 2018 i ha conclòs al mes de maig. Els Mossos van detectar la presència d'una organització que traslladava a França un nombre elevat de persones indocumentades. Segons ha avançat el diari Ara i han confirmat a Pallars Digital fonts policials, agents de la comissaria de Tremp van detectar en poc temps diversos vehicles carregats de persones, fet que els va portar a sospitar que es pogués tractar de tràfic d’éssers humans.

Les víctimes eren principalment provinents de països africans, entre les quals era habitual trobar-hi menors i dones embarassades. Eren captades en origen per treballar de manera irregular i en precari i les traslladaven a l'Estat espanyol des d'on les transportaven posteriorment a França, Bèlgica i Alemanya. Aleshores exigien un pagament d'entre 500 i 750 euros. Per assegurar-se el pagament se solien aprofitar de l'extrema vulnerabilitat en la qual es trobaven i fins i tot havien arribat a abandonar un menor durant un viatge que no havia pogut pagar tota la quantitat exigida.

Una part d'aquesta organització es trobava establerta a l'Estat espanyol i formada principalment per persones subsaharianes que residien a la demarcació de Lleida, on disposaven d'un pis a càrrec del capitost de l'organització a la localitat de Rosselló. Disposaven d'un segon immoble que empraven de la mateixa manera a la localitat de Mataró, on residien els restants membres de l'organització.

Una organització especialitzada i jerarquitzada

Cada integrant de la xarxa tenia un rol diferenciat i obeïa a una jerarquia clara. El líder a nivell internacional, conegut com "el cap", era un home d'origen centreafricà que residia a Portugal i Alemanya. Tenia antecedents en altres països europeus per afavoriment de la immigració irregular i presumia de portar 25 anys dedicat a la mateixa activitat. Per incrementar els beneficis havia posat en marxa una estructura societària i immobiliària que els havia permès captar també a persones d'origen asiàtic (generalment nepalesos, hindús i pakistanesos), als quals traslladaven des d'Alemanya a la península ibèrica, majoritàriament a Portugal.

Amb aquesta infraestructura realitzaven viatges Espanya-Alemanya-Espanya-Portugal. Per a això utilitzaven furgonetes llogades o algun dels dotze vehicles de l'organització a nom d'altres persones, que sobrecarregaven amb persones i bidons de combustible, per maximitzar els beneficis per trajecte. S'han comptabilitzat uns 90 viatges amb més de 1000 víctimes.
 
Normes estrictes per als desplaçaments

L'organització tenia normes molt estrictes: estava establert quina era la quantitat a abonar i com s'havia de fer el pagament; que no s'havia de parlar amb les autoritats si els identificaven; la utilització d'una destinació fictícia; el fet de no usar sistemes de retenció per poder-se ocultar ràpidament en cas de presència policial (especialment pel que fa a nens i nadons); els menors de set anys havien d'anar asseguts damunt d'un altre ocupant -generalment una dona- però pagaven igualment el seu trajecte. Tot això comprometia seriosament la integritat i la seguretat dels migrants.

En la investigació i la fase d'explotació, que es va dur a terme al febrer d'enguany,  hi van participar la Divisió d'Investigació Criminal i altres unitats dels Mossos d'Esquadra i el Grup de Información de Huesca i de Catalunya.

Una investigació molt complexa

L'operació ha tingut una gran complexitat pel seu abast geogràfic i temporal, i ha estat dirigida pel Jutjat de Primera Instància i Instrucció Únic de Tremp i impulsada per la Fiscalia de Lleida. La coordinació internacional s'ha fet a través d'Eurojust, amb la participació de policies i òrgans judicials d'Espanya, Portugal, França, Bèlgica, Holanda i Alemanya.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació