16 d'abril de 2024
desconfinament

El Pallars avançarà dilluns a la fase 3, l’última abans de la «nova normalitat»

El Ministeri de Sanitat autoritza que la regió sanitària de l'Alt Pirineu i Aran passi a la tercera fase de la desescalada

Bernat Surroca / Jordi Ubach 5 de juny de 2020 a les 13:40
El Pallars avançarà un grau més en la desescalada | Adrià Costa
El Pallars Jussà i el Pallars Sobirà avançaran el proper dilluns cap a la tercera fase de la desescalada, l’última abans de la batejada com a “nova normalitat”. El ministeri de Sanitat ha acceptat la proposta del Departament de Salut i permetrà que les regions sanitàries de l’Alt Pirineu i Aran, les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona avancin en el desconfinament.


Al mateix temps, Barcelona i les regions metropolitanes nord i sud avançaran cap a la segona fase, mentre que Lleida, que la setmana passada es va mantenir a la primera fase després de detectar-hi un brot de coronavirus, podrà avançar finalment a la segona fase. D'aquesta manera, tot Catalunya es troba ja, com a mínim, en la segona fase de la desescalada.

Part de les competències tornen a la Generalitat

La Generalitat tornarà a gestionar els territoris que aquest dilluns arribin a la tercera fase de la desescalada, per tant, de les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona i l'Alt Pirineu-Aran. Així ho van acordar el govern espanyol i ERC, i així ho va confirmar Pedro Sánchez en el debat de dimecres per l'última pròrroga de l'estat d'alarma. L'acord va ser teixit amb discreció per Sánchez i el vicepresident del Govern, Pere Aragonès.

Segons el document signat pels dos partits, la Generalitat serà l'autoritat competent en les regions que assoleixin la fase 3 i en pilotarà les mesures a partir d'aquell moment. Això significa, entre altres coses, que no serà necessari que la fase 3 s'allargui dos setmanes, com ha estat fins ara amb les anteriors etapes.

Illa també ha explicat que les comunitats autònomes podran proposar al govern espanyol la mobilitat entre regions sanitàries que es trobin a la fase 3, sempre que aquestes siguin limítrofs. Per tant, la Generalitat estarà a disposició de decidir si permet la mobilitat entre el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, perquè ho són, però no podrà permetre que els habitants del Pirineu es puguin desplaçar. La lliure circulació entre comunitats autònomes no es contempla fins a la “nova normalitat”. 


Què es pot fer en fase 3? 

Aquesta etapa permet reunions de fins a 20 persones –sempre mantenint les distàncies de seguretat- i l’obertura de barres de bars o l’ampliació de l’aforament de les terrasses exteriors de fins al 75%. 

A més, poden obrir tots els comerços independentment de quina sigui la seva superfície –a les altres fases es permet l'obertura de només 400 metres quadrats de l'establiment- al 50% de la seva capacitat i s'obriran centres recreatius turístics, zoològics i aquaris amb un aforament del 50%. També es poden fer activitats culturals en biblioteques i museus i activitats de lleure dirigides a joves i infants.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació