Divendres, 19 de juliol de 2024
literatura

Care Santos publica una novel·la que parteix d’un viatge al Pallars Jussà

L'escriptora publica 'Seguiré els teus passos', un relat que sacseja el debat sobre la memòria històrica

Redacció 4 de juny de 2020 a les 11:47
Primer pla de Care Santos, en una imatge d'arxiu | ACN
L'escriptora Care Santos (Mataró, 1970) ha publicat aquest dimecres Seguiré els teus passos (Columna), una novel·la que sacseja la memòria i s'enfronta amb la necessitat de conèixer la veritat del passat. Santos manté la protagonista de la seva anterior novel·la Tot el bé i tot el mal, la Reina, qui inicia un viatge al Pallars Jussà després de saber que algú pretén obrir la tomba del seu pare.

Amb el 26 de gener de 1939 com a data clau de la història, dia que Barcelona va ser ocupada per les tropes de Franco, Santos convida a obrir el debat sobre si la memòria s'ha de mantenir viva o oblidar. Al seu parer, la societat ha de buscar una manera de viure tranquil·la amb el passat de la Guerra Civil, "que és tan viu que a vegades fa por".


La novel·la havia de sortir inicialment el 18 de març, una data posposada a causa del confinament, i coincideix amb els 25 anys de trajectòria de Care Santos com a escriptora. "Una de les autores més consolidades del mercat català i castellà", ha dit l'editora Glòria Gasch en una roda de premsa telemàtica aquest dimecres des de la nova llibreria Ona. L'edició en castellà s'ha publicat a Destino, amb la traducció de la pròpia escriptora.

Una trucada que ho canvia tot

La protagonista de la novel·la, la Reina, rep una trucada que ho pot canviar tot. Algú pretén obrir la tomba del seu pare, mort fa 44 anys en estranyes circumstàncies a Conques, poble del terme municipal d’Isona i Conca Dellà. En un moment en què la seva pròpia vida passa per complicacions, emprèn un viatge al Pallars per enfrontar-se al seu passat i a la història de Josep Gené, que ens transporta fins al 26 de gener de 1939, el dia que Barcelona va ser ocupada per les tropes de Franco.

La novel·la té, segons la seva autora, tres temes fonamentals: el passat ("fins a quin punt volem saber coses del nostre passat i conèixer la veritat"); la Guerra Civil ("com arriba fins el present i ens arrossega"), i les vides hermètiques de la gent ("sabem en realitat la vida dels nostres propis familiars?"). "Personalment, penso que la memòria ha de servir d'alguna cosa. Oblidar mai no és la solució, si oblidem podem cometre els errors terribles que es van cometre en el passat", reflexiona l'autora. 

No és una novel·la sobre la guerra, sinó sobre les conseqüències de la Guerra Civil, amb la meitat de personatges partidaris de recordar el passat i l'altra meitat d'oblidar i deixar de banda la memòria. "Està bé que pensem en quina banda estem", apunta Santos, per a qui les dues posicions "tenen raó".

El Pallars i nous personatges

La Reina deixa la feina per cuidar el seu fill i "s'aïlla" a Conques. "Allà fa la digestió de tot el que li passa. Ella vol treballar i tornar a tenir una vida plena de coses", detalla Santos. El pare esdevé un dels protagonistes en aquesta novel·la, que malgrat conserva personatges de Tot el bé i tot el mal (2018, Columna), té un grapat de personatges nous procedents del Pallars. 

Uns personatges basats en gent real que l'autora ha conegut al territori, i que plasma també amb la parla i el vocabulari natural del Pallars. Care Santos va escollir el Pallars Jussà per la pròpia vinculació d'un avi seu nascut en un petit poble de Sevilla i que va acabar en terres lleidatanes. "Vaig conèixer la zona perseguint el passat de la meva família", assegura.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació