Dissabte, 20 d'abril de 2024
Tornar a les aules

Els centres educatius pallaresos reobren les portes amb fortes mesures després de 81 dies

Arrenca un atípic tram final de curs que preveu més activitat en els cursos que acaben cicle, com 6è de Primària o 4t d’ESO

Redacció 1 de juny de 2020 a les 13:16
Entrada d’alumnes a l’Escola Valldeflors de Tremp aquest matí | Jordi Ubach
Els centres educatius pallaresos han reobert aquest dilluns després de 81 dies amb les portes tancades i enmig de fortes mesures de distanciament físic i higiene. Han estat pocs, en general, els alumnes que han assistit a classe en el primer dia d’aquest atípic final de curs, que preveu més activitat en els cursos que acaben cicle, com 6è de Primària o 4t d’ESO, o per preparar proves. De fet, les ràtios són d'entre 8 i 15 alumnes, mentre que a les llars d'infants es permeten cinc nens.

El pla d'Educació estableix una ràtio de 8 o 10 alumnes a infantil, de 13 a Primària i de 15 a Secundària. El retorn sempre es voluntari i el Departament d'Educació marca directrius sobre distàncies, sobre higiene i neteja, i descarta activitats esportives i el servei de menjador (excepte en llars d'infants).

La docència seguirà sent telemàtica i l’activitat que es durà a terme als centres seran tutories, individuals o en grup, d’acompanyament emocional i reforç de docència. A educació infantil es farà servei d'acollida al matí. Es prioritzarà l'assistència de menors en situació de major vulnerabilitat o que els seus progenitors treballin els dos fora de casa. El curs lectiu acabarà en format telemàtic el 19 de juny. 


Les instruccions recullen també quin professorat pot fer atenció presencial, descartant els majors de 60 anys o amb malalties cròniques. Els treballadors porten mascareta, mentre que els nens l'han de portar si no es poden mantenir les distàncies (excepte els menors de cinc anys).

El material ha de ser individual, no es distribueix paper excepte en casos imprescindibles. A infantil i primària també s’intenta que les joguines siguin d'ús individual. S'evita la manipulació d'eines i material comú, com el dels laboratoris, aules de música i informàtica. 

Crítiques dels sindicats

Els sindicats USTEC·STEs, Intersindical CSC, ASPEPC·SPS, UGT i CGT han demanat la dimissió del conseller d'Educació, Josep Bargalló, i han fet una crida a les direccions i al conjunt de la comunitat educativa a no obrir els centres sense tenir garantides les condicions de seguretat.

Al seu parer, és "totalment irresponsable" la tornada als centres en aquestes condicions, com també ho és, diuen, no haver negociat el pla de reobertura. Per això demanen que Bargalló marxi, "perquè ha demostrat que ni escolta els treballadors, ni els seus representants, ni els seus propis serveis de prevenció". 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació