Dissabte, 20 d'abril de 2024
desconfinament

Obertura massiva del comerç al Pallars, mentre que les terrasses ho fan a mig gas

Els hotels, càmpings o cases rurals, en canvi, han optat per no obrir portes fins que no s’ampliï la mobilitat

Jordi Ubach / ACN 11 de maig de 2020 a les 16:20
Una terrassa de la rambla Doctor Pearson de Tremp, plena de clients aquest dilluns | Jordi Ubach
Satisfacció entre els propietaris dels bars pallaresos que han obert avui coincidint amb el primer dia de la fase 1 del desconfinament. Tot i el permís per fer-ho el 50% de la capacitat de les terrasses, molts bars han optat per seguir encara tancats mentre enllesteixen els preparatius per obrir amb seguretat. Els que sí que han obert ho han fet complint expectatives i amb l'objectiu d'anar tornant a la normalitat.

A Tremp, l’obertura de les terrasses només ha portat a aixecar la persiana a set dels 29 bars que hi ha a la ciutat, segons ha explicat l’alcaldessa, Maria Pilar Cases. L’Ajuntament de Tremp, recordem, facilita als establiments l’ampliació d’espai i els redueix al 50% del preu de la taxa d’ocupació de via pública. En tots els casos, tant clients com propietaris dels negocis han complert amb les mesures de seguretat que se’ls requereix.


A l’altra capital pallaresa, Sort, també s’han deixat veure veïns que poc a poc han anat omplint les terrasses dels bars, tot i que el temps no hagi acompanyat tant com a Tremp. En totes dos poblacions, així com a la resta dels pobles del Pallars, l’obertura dels bars ha depès, en certa mesura, del fet de disposar de terrassa, així com de la capacitat de la mateixa.

A Esterri d’Àneu, com a Sort, el mal temps ha fet que hagin estat molt pocs els bars que han obert aquest dilluns, segons ha explicat l’alcalde, Pere Ticó, que ha avançat que el consistori no cobrarà aquest any als bars la taxa d’ocupació de via pública. Com ja ha anunciat Tremp, a Esterri d’Àneu també es facilitarà a les terrasses l’ampliació d’espai.
 

Una terrassa d’un bar de Sort, aquest dilluns 11 de maig. Foto: ACN


Pel que fa a la Pobla de Segur, l’alcalde del municipi, Marc Baró, ha explicat que només un bar ha obert aquest dilluns, si bé espera que els propers dies vagin reobrint la resta i es recuperi l’activitat al poble. Assegura que molts bars han fet ERTO als seus treballadors i a molts no els surt a compte reobrir amb les condicions actuals. Pel que fa al comerç local, Baró ha assegurat que pràcticament totes les botigues ja estan obertes a la població.

Sigui com sigui, el que s’ha pogut copsar en totes les poblacions pallareses, en major o menor mesura, és una sensació de tornada a la normalitat i un cafè que avui, després de dos mesos, s’ha assaborit de manera diferent. El sector, no obstant, reclama a l'administració més "agilitat" i ha criticat la lentitud en la publicació dels protocols, que fins el passat dissabte no es van publicar al BOE.

Les botigues obren en massa

Per contra, l'obertura de botigues al Pallars ha estat massiva i aquest dilluns han aixecat la persiana pràcticament totes les que ho tenien permès. Tots coincideixen en el desitg de remuntar aviat aquests dos mesos d'aturada pel coronavirus i esperen que la gent torni a confiar amb les botigues de proximitat perquè són, asseguren, les que donen vida als pobles.
 

Una botiga de roba de nens de Sort amb els primers clients desprès de reobrir. Foto: ACN


Tots els petits comerciants han obert avui extremant totes les mesures de seguretat. La majoria d’ells han posat gel desinfectant a la porta de la botiga, demanen als clients respectar les mesures de seguretat i recomanen portar mascareta.

El turisme, supeditat a la mobilitat

La reactivació del sector turístic serà més lenta. Malgrat que al Pallars els hotels, càmpings o cases rurals ja poden començar a obrir portes avui, la gran majoria ha optat per no fer-ho, ja que asseguren que encara no els compensa tornar a la feina. Només alguns càmpings i els hotels més orientats al viatger de negocis es preparen per la reobertura aquests dies, mentre que la majoria opten per a esperar a que hi hagi més mobilitat.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació